„Харолд и Мод“ за първи път в книга на български

Стефан Данаилов и Леда Тасева са звездите в тв постановката на Хачо Бояджиев от 70-те

Книги
16:17 - 01 Февруари 2024
4076
„Харолд и Мод“ за първи път в книга на български

Харолд е объркан юноша, който посещава погребения за забавление и често инсценира смъртта си по най-неочаквани начини. Мод е почти 80-годишна, обича да краде автомобили и да прави полицията за смях. Ексцентризмът на тези двама герои, които съдбата среща, ги превръща в култови образи. Те са увековечени във филма „Харолд и Мод“ от 1971-ва, в много театрални постановки, включително и у нас, а сега за първи път на български се публикува и едноименният роман. 

Стефан Данаилов и Леда Тасева като Харолд и Мод в незабравимата постановка за телевизионния театър от 1978 г., дело на Хачо Бояджиев

Авторът  Колин Хигинс е американски сценарист, продуцент и режисьор, който пише книгата и сценария си едновременно като дипломна работа за магистратурата си. „Харолд и Мод“ излиза по книжарниците със знака на издателство „Кръг“, в превода на Владимир Германов и с красива корица от Виктория Видевска.

Възможно ли е деветнайсетгодишният Харолд, който обикаля из града с личната си катафалка, да се научи да живее пълнокръвно от щурата Мод, или ситуациите, в които младите попиват мъдростта на старите, си остават просто клише? Възможно ли е между двамата герои да се изгради приятелство, което да прерасне дори в нещо повече? 

Отговорът е положителен, щом става дума за Мод, която разбива всички стереотипи на пух и прах. Мод често припомня на околните, че нищо не е вечно – нито вещите, нито дните ни на този свят.

„Не можеш да позволиш светът да те съди толкова строго“, казва тя на своя млад приятел. И още: „Най-добре е да не си прекалено морален. Самозалъгваме се и губим твърде много от живота си. Цели се над морала“. Или: „Светът няма нужда от още стени. Всички трябва да излезем и да строим мостове!“.

И така, докато Мод отваря очите на Харолд за всички възможности на живота, младежът се кани да отпразнува с нея осемдесетия ѝ рожден ден. Всеки е подготвил изненада за другия, но изходът от едната е особено труден.

Вълнуващ, забавен и необикновен, романът „Харолд и Мод“ бързо печели симпатиите на читатели по цял свят. Едноименният филм с носителката на „Оскар“ Рут Гордън, е награден с две статуетки „Златен глобус“. 

Спектакли по пиесата и до днес се играят на театрална сцена по цял свят – от „Бродуей“ до България. Незабравима остава телевизионната постановка на Хачо Бояджиев от 1978-а със Стефан Данаилов като Харолд и Леда Тасева като Мод. Всички нейни почитатели несъмнено ще харесат и романа, в който се разказва цялата история на любимите герои.

Колин Хигинс (1941 – 1988) е американски сценарист, продуцент и режисьор. Първият му проект „Харолд и Мод“ е започнат под формата на сценарий за магистърския му труд, след което паралелно е доразвит в книга и филм. Хигинс има номинации за „Еми“ и „Златен глобус“, но името му остава завинаги свързано най-вече с „Харолд и Мод“.