„Хиатус” – пътешествие до пъпа на Земята и обратно

Георги Борисов и Анатолий Корольов предлагат тънък и дълбок анализ на сложните връзки между Русия и България

Книги
09:25 - 19 Април 2023
1755
„Хиатус” – пътешествие до пъпа на Земята и обратно

С термина „хиатус” археолозите обозначават слой, в който не откриват находки, а това означава, че животът в даден обект е прекъснат от унищожение или пожар. Над този пласт обикновено има друг, който често не е свързан с традицията на предходния.

От тази седмица хиатус има и в българската литература – поетът Георги Борисов и руският писател Анатолий Корольов издадоха съвместната си книга „Хиатус. До пъпа на Земята и обратно”. Тя излезе с логото на издателство „Лист” и с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Замислен като пътепис – в духа на ироничния абсурдизъм, „Хиатус” ни предлага тънък и дълбок анализ на сложните връзки между Русия и България, на реалната политическа и социална обстановка, през която все по-зловещо прозират кълновете на новия световен ред.

„Хиатус” е сблъсък между руския поглед на Анатолий Корольов върху българите, склонен да идеализира и превратно да тълкува действителността при най-повърхностния досег с непонятни реалии и особености на националния характер, и този на Георги Борисов, който рязко му се противопоставя и се опитва да го приземи, описвайки с присмех и сарказъм нравите на сънародниците си и техните „по-големи руски братя“.

Сред първите читатели на „Хиатус” е поетът Румен Леонидов. „Авторите, руският писател Анатолий Корольов и българският поет Георги Борисов, са сторили нещо нечовешки смешно, тъжно, възторжено, лирично, актуално, архаично, епично и прочие – и то само от едно многоцветно гостуване на разковаващия с чувството си за хумор и парадоксални метафори руснак”, категоричен е поетът Румен Леонидов

А писателят Деян Енев отбелязва: „Ироничният, понякога гротесков, а на места крайно сериозен поглед на двамата писатели е различен от всичко, което до този момент сме чели на български за българите. Подобно е и охисанието на Русия от последните години – мрачно и далеч не ласкаво за властта там. Това прави книгата, която обхваща един период от почти двайсет години – до нахлуването на Путиновата армия в Украйна, единствена по своя род в нашето книгоиздаване”.

Корицата на изданието е дело на Кирил Златков.