„Котешка люлка“, или денят, в който настъпи краят на света

Книги
11:35 - 11 Април 2022
2641
„Котешка люлка“, или денят, в който настъпи краят на света

Кърт Вонегът (11 ноември 1922 – 11 април 2007) – още приживе наредил се сред най-значимите американски писатели на XX в., завещава на човечеството 14 романа и множество сборници с есета и разкази, побрали в себе проницателния му поглед към човешката природа. През 2021 г. издателство „Кръг“ се зае с амбициозната задача да отдаде дължимото на големия творец и да преиздаде най-популярните му романи в нови луксозни издания с твърди корици. 

На 11 април, по повод 15-годишнината от загубата на любимия автор, на пазара излиза „Котешка люлка“ – история, в която светът не свършва епично, светът свършва с глупост. Изданието е в превод на Аглика Маркова и със забележителната корица на художничката Милена Вълнарова.

„Котешка люлка“ е сатиричен постмодерен роман, с елементи на научна фантастика. Публикувана за първи път през 1963 г., творбата изследва и иронизира науката, технологиите, религията и надпреварата във въоръжаването.

Протагонист е писателят Йона (Джон), вдъхновен от идеята да напише книгата си „Денят, в който светът свърши“. Той събира спомени на наследници и приближени на „бащата на атомната бомба“ д-р Хоуникър за деня на атомната бомбардировка над Хирошима. Но дали ядреното оръжие е това, което ще погуби света? С развитието на сюжета се оказва, че преди смъртта си легендарният учен е изобретил нещо много по-ужасяващо – лед-9 – малък леден кристал, способен да превърне цялата вода на света в лед. Сега всяко от трите му деца притежава по едно смъртоносно термосче с веществото и всеки от тях държи съдбата на човечеството в ръцете си. Разгръщайки историята, Вонегът умело вплита в нея и ключови пасажи за религията, която нарича бокононизъм – основана изцяло върху лъжи.

Подобно на повечето произведения на автора, иронията, черният хумор и пародията са широко застъпени и в „Котешка люлка“. Много от повтарящите се теми на Вонегът се появяват и в романа, като въпросите за свободната воля и връзката на човека с технологията. А основната сюжетна линия изследва особено концентрирано заплахата от ядрено унищожение по време на Студената война.

Предизвикателното оголване на неудобни истини провокира някои остри реакции в обществото спрямо книгата. През 70-те тя е забранена в няколко училища в САЩ без официална причина, като е определена за „напълно болна“.

Освен 15 години от смъртта на големия писател, на 11 ноември тази година се навършват и 100 години от рождението му. След „Механично пиано“, „Сирените от Титан“, „Майка Нощ“ и „Котешка люлка“ от издателство „Кръг“ обещават още издания на култовите му романи, а в рамките на кинофестивала Master of Art, публиката може да се наслади на дълго чакания документален филм за Кърт Вонегът „Неподвластен на времето“ (реж. Робърт Уейд и Дон Аргот).

Кърт Вонегът (1922 – 2007) е американски писател, автор на четиринайсет романа, множество разкази, пиеси и нехудожествени текстове. Участието му във Втората световна война оставя траен белег в съзнанието му и в цялостното му творчество. Острото негодувание на Вонегът към функционирането на човешкото общество се проявява във всеки ред на безкомпромисната му сатира.