„ Модистката от хотел „Риц“ – бляскав роман за тайните на висшата мода

История за Париж през Втората световна война, която не се забравя

Книги
11:07 - 14 Февруари 2024
2341
„Модистката от хотел „Риц“ – бляскав роман за тайните на висшата мода

Сред мрака, обградил Париж по време на нацистката окупация, две смели жени изграждат и пазят с цената на живота си свят на великолепие и очарование – свят на изкуство, съвършенство и висша мода. Техният най-голям подвиг е разказан в новата книга „Модистката от хотел „Риц“, която Кристи Кембрън пише по действителни събития. 

Изящният сюжет на историческия роман впечатлява с чувствителност и достоверност и бързо печели вниманието на читатели по цял свят. У нас „Модистката от хотел „Риц“ излиза със знака на издателство „Кръг“ – в лиричния превод на Майре Буюклиева и с елегантна корица от Теодор Мирчев (Kontur Creative).

През 1943-та младата и красива Лила е любимата модистка на дамите от висшето общество. Тя е достойна конкуренция на „Руф“, „Валоа“ и „Диор“, а след като Шанел затваря салона си, се превръща в най-търсената модна личност в Париж. Лила не просто шие роклите на богатите госпожи, но и знае всичките им тайни. 

Сред изобилието от шампанско и коприна в изискания хотел „Риц“ никой не подозира, че тя всъщност работи за Френската съпротива и част от живота ѝ е забулен в мистерия. Когато една нощ е простреляна и нацистите тръгват по петите ѝ, бягството изглежда невъзможно, но спасението ще дойде от сенките на миналото.

Сандрин пък е специалистка по история на изкуството, която тъгува за съпруга си, воюващ на фронта. Работата ѝ в националната галерия е идеалното прикритие за нейната мисия като част от Съпротивата – да спасява ценни художествени творби от ръцете на германците.

Когато Сандрин открива ушита по поръчка рокля на „Шанел“ с тайно съобщение в подгъва, пътят ѝ с Лила съдбоносно се преплита, а смелостта, упорството и несломимият дух и на двете жени ще променят хода на историята...

Класическият филм „Казабланка“ от 1942-ра, с участието на Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман, вдъхновява Кристи Кембрън да създаде своите силни и незабравими герои. По-точно – знаменитата сцена в нощния клуб, в която френските емигранти запяват „Марсилезата“, за да заглушат германски офицери, които изпълняват химна си.

Майсторка на историческия сюжет, в „Модистката от хотел „Риц“ Кембрън рисува бляскава и вълнуваща история за Втората световна война, в която най-смелите рискуват всичко в борбата със злото. Тя сурово ни напомня да държим приятелите си близо, а враговете още по-близо.

Кристи Кембрън е награждавана американска писателка както на исторически романи, така и на нехудожествена литература. Творбите й често присъстват в класации на Publishers Weekly и Library Journal. Завършила е история на изкуството и документално писане.