Бебе на годинка се лекува от ХИВ в София

Най-възрастният инфектиран е мъж на 83 г., 120 са новите носители от началото на годината

Здраве
17:03 - 27 Юни 2019
3407
Бебе на годинка се лекува от ХИВ в София

Новооткритите случаи на ХИВ серопозитивни души са 120 от началото на 2019 г. до 14 юни. Това става ясно от данните изнесени от д-р Тонка Върлева по време на семинара „Иновации и напредък/за свят без HIV”, предаде Центърът за защита правата в здравеопазването. Най-малкият пациент е в София, където медиците лекуват дете на годинка, a най-възрастният инфектиран е мъж на 83 г.

Най-много са новооткритите случаи в столицата - 53. На второ място е Пловдив с 11, а във Варна и Пазарджик случаите са 7. Едва 1 на всеки 10 българи знае своя ХИВ-статус. Все още значителен дял от пациентите се откриват твърде късно и са в напреднал стадий на имунен дефицит.

През миналата година новооткритите случаи на ХИВ са били 311, а от началото на тази година са 120, заяви проф. Мария Николова, клиничен имунолог в Националния център по заразни и паразитни болести. Най-много са случаите на ХИВ в София и Пловдив. България задържа ниското ниво на болестност от ХИВ в страната - под 1%. Въпреки това обаче страната ни е изправена пред няколко предизвикателства в борбата със заболяването. 

Според данните у нас са регистрирани около 3150 серопозитивни, от които едва 1600 обаче са на терапия. Останалите не могат да бъдат проследени и не е ясно дали са починали, заминали в чужбина или просто са се отказали от лечението си. В същото време инфектираните пациенти, които се подлагат на лечение, живеят само две години по-малко от незаразените. Поставянето на диагнозата, обаче, и съответно започването на лечение у нас се бави и се случва средно 4 години след заразяването на пациентите. Според специалистите това се дължи до голяма степен на стигмата над хората с ХИВ.

Проучване показва, че 55% от българите не биха контактували със серопозитивен. Много от хората все още смятат, че е възможно да се заразят от целувка или от приборите на инфектиран пациент. Най-голям процент от случаите на ХИВ са регистрирани в София, Пловдив, Варна и Пазарджик.