Беднякът-милионер: Берлускони имал само четири имота

Всичко друго се водело на фирмите му

Новини
17:45 - 18 Юни 2023
15121
Беднякът-милионер: Берлускони имал само четири имота

Въпреки че беше шестият най-богат италианец, Силвио Берлускони притежавал само 4 имота. Всички останали имения и къщи на стойност над 400 млн. евро се водели на името на негови компании.

Според разследване на в. ”Кориере дела сера” само имението му в Порто Ротондо, Сардиния, станало световно известно с прословутите „бунга-бунга” партита, е оценено на над 259 млн. евро. Ако се пусне на пазара сега обаче, може да бъде продадено още по-скъпо.

„Имобилиаре Идра” е компанията, която притежава най-важните имоти на стойност 412 млн.евро на милиардера. Сред тях са тези в Сардиния и в Аркоре, където беше основната му резиденция. Само годишните разходи за недвижимото имущество в компанията са 20-25 млн. евро.

В крайна сметка Берлускони притежавал като частно лице само 4 имота, които не се вписват в собствеността на никоя от фирмите му. Единствено те може да станат предмет за наследяване от семейството му.

Първият личен имот на бившия премиер е историческа къща “Сан Джиминяно” в Милано, където навремето живеела майка му Роза. Вторият е вила „Две палми” от 250 кв.м. на остров Лампедуза, която купи през 2011 г. Третият имот е „Вила Кампари”на езерото Маджоре, която има 30 стаи и парк. Става въпрос за имение от XIX век, което навремето е купено от фамилията, собственик на едноименната марка питие.

Четвъртият частен имот на Берлускони пък е малък двустаен апартамент, използван като ателие, в град Триест. През 2015 г. милиардерът го получил според завещанието на покойния местен художник Глауко Димини, който му го оставил, тъй като обожавал лидера на „Форца Италия”.