Безплатните PCR-и идват след 2 симптома, не се разбраха за плазмата

Вечната тема за електронните рецепти и направления пак не се реши

Здраве
17:06 - 27 Ноември 2020 (обновена)
1326
Безплатните PCR-и идват след 2 симптома, не се разбраха за плазмата

Продължават споровете къде и кой може да събира плазма от донори, преболедували COVID-19. Без консенсус остава и вечната тема за електронната рецепта и направлението онлайн, стана ясно след конференцията на Националната пациентска организация, в която участва и здравният министър проф. Костадин Ангелов. Полемиката за безплатния PCR-тест за наличие на коронавируса все пак доведе до решение - при 2 симптома ще се издава направление, а не както се говореше досега - при 4 или 5. Промените влизат в сила със задна дата и от днес всеки личен лекар може да го издаде.

Ето го и списъка със симптомите:

Новопоявила се температура, кашлица, предимно суха, отпадналост, загуба на вкус или обоняние, затруднено дишане или недостиг на въздух, миалгия, главоболие, диария, гадене и повръщане, болки в гърлото, кислородно насищане по-малко от 92% или по-малко от 88% (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия, ако има такава възможност.

Няма да се издават направления за безплатен PCR на пациенти в болници или насочени за хоспитализиране заради влошено или тежко общо състояние. Няма да се издават и за контролни, скринингови изследвания или на контактни безсимптомни лица. Направление няма да се издава и на хора, които вече са направили бърз антигенен тест и заболяването е установено. Личните лекари ще могат да издават направлението на хартия или електронно, а лимити за броя няма да има.

"Ще доведа до край, каквото и да ми коства, до края на годината да се въведат е-рецепта и е-направление", увери той. Те ще направят възможно да има строга отчетност и координираност на процесите, както и възможност за проследяване на процесите, обясни той и допълни, че контролът не е особено желан от всички.

В състояние на криза от COVID-19 реформа не може да бъде направена, защото сега системата трябва да работи под пара и е немислимо да се започне реформа, добави той. По думите му сега трябва да се направят системни анализи, както и да се синхронизират всички нормативни актове.

Без решение обаче остава и въпросът къде и кой може да прелива кръвна плазма. Оказва се, че Ангелов не е на "ти" с предложението това да се прави във всички областни центрове. Въпреки решението му, в Бургас, например, вече започнаха да търсят донори.

"Ако трябва да съдим дали една здравеопазна система е добра, трябва да започнем от демографските показатели, които под никаква форма у нас не са добри, допълни той. По показателя "детска смъртност" има тенденция за намаляването му, но тенденцията не е отчетлива, констатира Ангелов.

Според него българското здравеопазване може да се реформира в две посоки - или да се завърши започнатата преди 20 години реформа, или да се тръгне в съвсем нова посока. По думите му системата на здравеопазването е изключително консервативна и всички промени, които се налагат от политици или групи от системата, я поставят в непрекъснато лутане, без крайно набелязана цел.

Снимка: Агнес Методиева