Безработицата в Газа скочи до 80%

Икономиката е в колапс

Новини
14:28 - 17 Октомври 2024
554
Безработицата в Газа скочи до 80%

Безработицата в Газа скочи до близо 80% след избухването на войната между Израел и "Хамас", съобщава "Ройтерс".

Международната организация на труда посочи, че икономиката на опустошения анклав е в почти пълен колапс.

Икономическото производство се е свило с 85% от началото на конфликта с Израел преди една година, потапяйки почти цялото население от 2,3 милиона души в бедност.

Конфликтът причини "безпрецедентно и широкомащабно опустошение на пазара на труда и икономиката като цяло в окупираната палестинска територия", отбеляза МОТ, имайки предвид Газа и Западния бряг.

На Западния бряг равнището на безработица е средно 34,9% между октомври 2023 г. и края на септември 2024 г., а икономиката в района се е свила с 21,7% в сравнение с предходните 12 месеца.

По данни на МОТ преди кризата нивото на безработица в Газа е било 45,3% и 14% на Западния бряг.

Жителите на Газа или загубиха изцяло работата си, или започнаха неофициална и нередовна работа, "съсредоточена основно върху предоставянето на основни стоки и услуги", отбеляза МОТ.

Израел започна своята офанзива след атаката на "Хамас" на 7 октомври, при която бяха убити около 1200 души и около 250 бяха взети за заложници.

При последвалата кампания на Израел са убити повече от 42 000 души.

2/3 от предвоенните структури на Газа - над 163 000 сгради - са повредени или разрушени, според сателитни данни на ООН.

Израел твърди, че операциите му са насочени към ликвидиране на бойци на "Хамас", които се укриват в тунели и сред цивилното население на Газа.

Кризата обхвана и Западния бряг, където израелските бариери пред движението на хора и стоки, съчетани с по-широки търговски ограничения и прекъсвания на веригата за доставки, са засегнали сериозно икономиката, посочи МОТ.