Биткойнът пак започва да се срива

Президентските избори в САЩ може да оказват влияние върху цените на криптовалутите

Топ
19:45 - 04 Юли 2024
3155
Биткойнът пак започва да се срива

Цената на Bitcoin падна под 58 000 долара за първи път от два месеца насам рано тази сутрин, като няколко други основни криптовалути също отбелязаха спад, съобщи "Блумбърг".

Цената на Ether спадна с повече от 5,4% и падна под 3200 долара, докато други популярни токени като Binance’s BNB, Solana и Dogecoin спаднаха съответно с 6,1%, 8,8% и 7,2%.

Основна причина вероятно са притесненията относно предстоящото връщане на голямо количество биткоини на кредиторите на вече неработещата борса Mt. Gox.

До 2014 г. Mt. Gox работеше със 70% от всички биткоини, но тогава напълно спря да оперира и стана ясно, че ръководството й е замесено в загубата и кражбата на стотици хиляди биткоини, на стойност стотици милиони долари. Последва банкрут и 10 години борба на кредиторите с администраторите на борсата в опит да си възвърнат криптоинвестициите.

В крайна сметка в края на 2023 г. бе постигнато споразумение, дори част от загубените биткоини бяха открити, а изплащането вече тече и трябва да завърши през октомври тази година.

Става дума за близо 140 000 биткоина, на стойност около 8 млрд. долара. Опасенията са, че кредиторите могат да се опитат да ликвидират част от върнатите си крипто активи.

Анализатори, цитирани от Bloomberg, отбелязват, че президентските избори в САЩ също може да оказват влияние върху цените на криптовалутите. Слабото представяне на Байдън в първия дебат доведе до призиви за оттеглянето му от надпреварата. Криптовалутният пазар е загрижен за възможността по-силен демократичен кандидат да замени Байдън, за да се изправи срещу бившия президент Доналд Тръмп, който през последните месеци се представя като про-крипто лидер.