Бивш съветник на Радев прави нова партия

Близкият до Алексей Петров Кузман Илиев стана лидер на "България може"

Политика
14:35 - 16 Септември 2024
8151
Бивш съветник на Радев прави нова партия

Бившият съветник на президента Румен Радев Александър Маринов стана съучредител на новата партия "България може". Срещата на инициативния комитет за учредяването на формацията се е провела на 15-и септември, става ясно от прессъобщение на новата партия. 

Лидери на "България може" са икономическият анализатор Кузман Илиев и Иво Русчев - депутат в три парламента от прокремълската партия "Възраждане". 

На 28 февруари "България може" се появи като неправителствена организация, припомня "Дневник". Кузман Илиев се яви като независим кандидат за евроизборите през юни и получи 11 057 гласа.

Илиев беше кандидат-депутат от ВМРО през 2021 г., а през миналата година оглави Съюза за стопанска инициатива, след като Алексей Петров беше застрелян. Русчев беше един от тримата изключени депутати от парламентарната група на "Възраждане" през февруари.

Лидерът Костадин Костадинов посочи като причина, че те са номинирали общинските съветници в София, които гласуваха различно от колегите си за председател на Столичния общински съвет (СОС) и влязоха в уговорките за разпределение на комисии.

Съучредители на младата партия са познати лица като бившия съветник на президента Румен Радев Александър Маринов, който преди години беше депутат от БСП, известен още като стратегът на президента Румен Радев. В партията влизат също Ивайло Найденов, който е представен като преподавател по ядрена енергетика в Софийския и Техническия университет, Теодор Димокенчев, съосновател на платформата "Консерваторъ", Гергана Тодорова, представена като общественик и данъчен консултант, Кирил Нешев, бизнес консултант, и др.

"Това, което обединява всички нас, е, че не искаме децата ни да напускат България.

Ние трябва да пазим и развиваме родината ни, а добрите българи не са представени политически. Война, енергийно самоубийство, демографска криза - това са рисковете пред България, които са обратими, но само с отговорност, професионализъм и твърд дух", казва Илиев по време на учредяването.

Александър Маринов пък обяснил, че се включвал заради Кузман Илиев и "волята му да направи следващата крачка".

"Унинието е смъртен грях. Да не спираме да се борим да направим нещо ново за обществото", приканил Маринов.

"Нужни са реални действия и ни чака много работа, защото липсата на посока и перспектива вече са опасни", подчертал Иво Русчев.

Новата партия няма да участва на предстоящите парламентарни избори. Очаква се до месец да бъде организиран и конгрес, на който да се приемат и учредителните документи на партията.