Бивш здравен министър поиска оставка на всички политически партии

Мими Виткова: Болниците се стремят да въртят обороти, за да докарат пари

Новини
13:10 - 21 Ноември 2019
6930
Бивш здравен министър поиска оставка на всички политически партии

Ужасната трагедия с 3-годишното детенце, което почина, след като три болници не можаха да се разберат къде точно трябва да бъде хоспитализирано, отвори кутията на родната здравна Пандора.

„Трябва да има оставки на всички политически партии, защото нито една не прояви воля и не предложи верни решения за проблемите в здравеопазването!”, изригна пред Lupa.bg бившият здравен министър Мими Виткова.

Тя обясни, че проблемът с абсурдите в здравеопазването е много мащабен и възниква преди повече от 20 г., когато се смени моделът на финансиране. Тогава здравеопазването от социална се превърна в пазарна система. „Разковничето е в тази свръхпазарност, защото болниците се стремят да въртят обороти, за да докарат пари. Поради което системата става все по-скъпа, а масовото ниво на квалификация – все по-ниско”, коментира Виткова. Тя припомни и разказите на медицински сестри, че се хоспитализират пациенти, които нямат нужда от лечение, просто защото няма откъде да се докарат пари за заплати.

 „Сега хората са с 2 милиона по-малко, отколкото преди 20-30 г, а хоспитализациите – два пъти повече!”, илюстрира абсурдите Виткова. Болните наистина били повече, но причината за това е, че нямат пари за лекарства.

Според Виткова нова детска болница ще даде уют на медицинските служители и пациентите, но няма да подобри организацията и квалификацията на работещите в нея. Същото смята и бившият зам.-здравен министър Стойчо Кацаров. „Изграждането на нова детска болница, на още една сграда не решава нищо – защото и оттам може да бъде върнато дете”, анализира Кацаров.

Според него обаче в конкретния случай с починалото детенце може да бъде потърсена административна отговорност и от ръководителите на лечебните заведения, и от здравния министър или даже от МС. „Ако те със свои нормативни актове са създали такива условия, че пациентите да не могат да бъдат обслужени качествено, своевременно и не са осигурили приоритетната помощ за децата, това е възможно”, обясни Стойчо Кацаров, който сега оглавява Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Според други лекари обаче отстраняването на шефове на университетски болници заради един казус е пълен абсурд. „Така се поставят под риск всички останали пациенти, които отиват да се лекуват в болници без управление!”, коментира пред Lupa.bg топ-специалист, пожелал анонимност. Той акцентира вниманието върху това, че Здравната каса харчи за административни и управленски разходи  1% от бюджета си, а 99 на сто прехвърля за лечение в лечебните заведения. Застрахователите обаче задържали 48% от тях. Така на практика от 4 млрд. лв. бюджет в здравеопазването влизат едва 2 млрд. лв.