Скандал в Lupa.bg: Педиатрията, изгонила Сашко, лекува 20 дни в месеца заради безпаричие

Ексклузивно
14:32 - 21 Ноември 2019
7207
Скандал в Lupa.bg: Педиатрията, изгонила Сашко, лекува 20 дни в месеца заради безпаричие

Специализираната болница по детски болести у нас, която не е приела умиращия 3-годишен Сашко, отдавна е трябвало да бъде закрита. Това става ясно от стенограма на заседание от 8 май на Надзора на Здравната каса, с която Lupa.bg разполага.

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев е категоричен, че болницата не отговаря на изискванията за лечение, но понеже е държавна, Касата й превежда пари. Освен това педиатрията не разполага с апаратура и работи до 20- то число, защото няма достатъчно средства да се издържа. Директорът на специализираната болница обаче не е поискал актуализация на бюджета на здравното заведение, заради което финансирането не е увеличено, стана още ясно от стенограмата.

Медици предположиха пред Lupa.bg, че лимитът на леглата в детската болница е причината 3-годишният Сашко да бъде отпратен.

 „Лимитът върху леглата хем принуждава лекарите постоянно да ги запълват, хем, ако надскочат ограничението, няма кой да плати. Лекарката на Александър не го е приела, защото няма кой да плати лечението му, затова го е насочила в друго здравно заведение. Не е и очаквала това развитие. Детето просто е имало банална вирусна симптоматика. А чакането може да е вид наблюдение. И ние това сме правили.

Без болния да знае сме го държали в коридора, за да се застраховаме. На запад спешните случаи се преглеждат в боксове и остават за кратко наблюдение в тях, а при нужда имат и възможност за оставяне и наблюдение до 24 часа. У нас по финансови причини това не може да стане. Още от соца оставяме пациента с часове в коридора да чака. Често той даже не знае. Примерно му се казва, че чакаме изследвания, които даже са готови”, разкриха пред Lupa.bg медици за лекарските практики.

Публикуваме стенограмата, от която е видно тежкото финансово състояние на "Специализирана болница за активно лечение по детски болести - проф. д-р Иван Митев":

СТЕНОГРАФСКИ ПРОТОКОЛ ОТ ЗАСЕДАНИЕ НАДЗОРЕН СЪВЕТ НА НЗОК 08 МАЙ 2019 ГОДИНА

 Д-Р ДЕЧО ДЕЧЕВ: Педиатрията има някаква минимална сума, която не е усвоена. Но те твърдят, че работят от 30 дни в месеца – 20 дни и просто не правят повече разходи, защото няма кой да ги плати…..

ЖЕНИ НАЧЕВА: За педиатрията да уточним.
ПЛАМЕН ТАУШАНОВ: Какво за педиатрията?
ЖЕНИ НАЧЕВА: Това, което аз разбрах, че е проблем при тях контролът на леглата по отделения. Те желаят да има общ брой легла на ниво лечебно заведения, а не по отделения. Вътре да си ги въртят, защото било комплексно лечението и непредсказуемо лечението от една клиника в друга. Цитирам това, което е поставено като въпрос.
Д-Р ЙОРДАНКА ПЕНКОВА: Всичко, което е с код педиатрия, без да се разделя на нефрологични, кардиологични…
Д-Р ДЕЧО ДЕЧЕВ: Директорката на педиатрията не може да организира дейността на болницата. 
ЖЕНИ НАЧЕВА: Разбрахме го, д-р Дечев. 
Д-Р ДЕЧО ДЕЧЕВ: Излиза, протестира, митинги. Всички педиатрични легла са с код 17. След този код 17 следва ендокринология 0.1., за пулмология 0.2, но за педиатрията априори, откакто е в НРДгледаме само първите две цифри – код 17. Оттам нататък, независимо в каква…
….
ГРИГОР ДИМИТРОВ: Тази болница държавна ли е?
Д-Р ДЕЧО ДЕЧЕВ: Държавна е. Ако се спазват изискванията на касата, тази болница трябва да е закрита от години. Тя няма апаратура.
ЖЕНИ НАЧЕВА: Според мен, няма бюджетен проблем. 
Д-Р ИВАН КОКАЛОВ: А ние говорим за бюджети…
Д-Р ДЕЧО ДЕЧЕВ: Това е управленско решение. Ръководителят да си напише писмо – трябват ми повече средства по пътеки. Такова писмо няма. Леглата сме им дали право вътре да си ги правят както искат. Т.е., целият им протест е срещу директора.
….
ГРИГОР ДИМИТРОВ: Значи за педиатричната го решихме проблема. Той е решен.
Д-Р БОЙКО ПЕНКОВ: Само нещо да питам. Преди малко дали д-р Дечев го каза или д-р Пенкова, че педиатрията казват, че те работят до 20- то число, защото нямат пари. 
Д-Р ИВАН КОКАЛОВ: А имат ли искане за актуализация на бюджета? 
Д-Р ДЕЧО ДЕЧЕВ: Никой не е писал. Няма внесено искане. 
Д-Р ИВАН КОКАЛОВ: Аз гледам по тези писма, а те не са писали писмо, че искат актуализация.

ПЛАМЕН ТАУШАНОВ: Те са говорили с премиера. За какво да пишат писма до нас? 
Д-Р ИВАН КОКАЛОВ: Ако бяха написали писмо, че поради еди какво си искат актуализация, но няма такова писмо.
ГРИГОР ДИМИТРОВ: За педиатрията има два проблема. Единият е за леглата, който е решен. Нали така? Решен е. А за бюджета няма постъпило искане.
Д-Р ИВАН КОКАЛОВ: Някой трябва да им обясни, че те имат право да си ги въртят тези легла.

ГРИГОР ДИМИТРОВ: Има ли проблем да си въртят леглата, както искат? 
ЖЕНИ НАЧЕВА: Д-р Дечев казва, че няма проблем.
Д-Р БОЙКО ПЕНКОВ: Единственият проблем, който мен ме притеснява, е да не спираме приема…..“