Благодаря ти, Русия, ти всъщност ни правиш услуга с газа!

Коментар
12:30 - 03 Май 2022
8705
Благодаря ти, Русия, ти всъщност ни правиш услуга с газа!

Има държави, които открито се озъбиха на Русия за войната, има такива, които веднага пратиха официално оръжия на Украйна. Но Москва избра да спре кранчето на газа точно на България, въпреки че официално не сме пращали оръжие на Украйна. Защо? Защото сме малки, уязвими и винаги Кремъл ни е третирал като малко отдалечена република на Русия.

Този акт още веднъж доказа злобата, с която Русия иска да ни държи на къс пас, въпреки, че от години страната ни е член на ЕС и НАТО. Един от малкото й козове остана природният газ и именно с него ни извиват ръцете. И това не се случва за първи път. През годините се е случвало няколко пъти, единият от които дори заплашваше отоплението на страната през зимния период. Гнусен факт, който никой родолюбив българин не би трябвало да пренебрегва.

И не, проблемът не е, че не плащаме в рубли. Това е извинението, с което се замаза тая история. Повечето страни не плащат в рубли и имат газ. И всичко, което се прави от страна на Кремъл, се прави с невероятно самочувствие. Само, че не си дават сметка, че накрая наказаните може би ще са те.

Парадоксалното обаче е, че в момента трябва да благодарим на Русия, тя всъщност ни прави услуга.

Може би най-накрая действителност ще се работи за диверсификация на доставките и най-накрая наистина ще имаме алтернативен газ.

Правителствата досега сякаш гледаха лековато на тази цел, която трябваше да бъде основна за страната ни. Някои заради подкупност, на други не има се занимаваше, но е факт- България не бива да е зависима от един източник. Това се доказа като огромна грешка, но въпреки това нещата винаги се замитаха под килима. 

Изтъква се, че газ, различен от руския ще бъде по-скъп. Вероятно ще е така. Особено в началото със сигурност ще плащаме повече. Но ако с времето придобием няколко алтернативи, това би трябвало да намали цената- обикновена пазарна логика.

Не откриваме топлата вода, просто трябва да се възползваме от нея!

Сега е времето, в което трябва да скъсаме оковите на зависимостта ни от Русия. Сега е времето, в което трябва наистина да се погрижим за страната си. Да се направи нещо здравословно, което ще е за доброто на народа. Стига популистки изказвания и политически глупости! Никой не е казал, че ще е лесно, но след време всеки ще усети вкуса на свободата. Дори русофилите!