Бойкот в Европа заради връщането на Русия в ПАСЕ

Гари Каспаров излезе с гневен коментар в Туитър

Свят
11:54 - 28 Юни 2019
1374
Бойкот в Европа заради връщането на Русия в ПАСЕ

Депутатите, които гласуваха за връщането на Русия в ПАСЕ, ценят руските пари повече от принципите, заяви председателят на мониторинговата комисия на организацията - британският представител Роджър Гейл.

Гейл, който гласува против възстановяването на правомощията на руската делегация, допълни, че сутрин може да се гледа в огледалото, но не знае как го правят колегите му, които са гласували "за", погазвайки принципите.

Вълна от подобни реакции последва в цяла Европа, а делегациите на седем страни се оттеглиха от заседанията на ПАСЕ, като взеха решение да предприемат общи действия по случая.

Припомняме, с гласуване в нощните часове Русия беше върната на заседанията, въпреки че не е изпълнила нито едно от поставените условия, след като правомощията и бяха отнети през 2014 г. заради анексирането на Крим.

Като аргумент за отстъплението през Москва беше посочено, че така ще бъде дадена подкрепа на руските граждани, за да могат да защитават правата си. Германският външен министър Хайко Маас определи връщането на Русия като "добра новина за гражданското общество" в страната.

В отговор руският опозиционер Гари Каспаров излезе с гневен коментар в Туитър.

"В името на руската гражданско общество, принудено да живее в чужбина, fuck you. Успокоявайки диктатора и възнаграждавайки агресията ще направите нещата по-лоши, както винаги и ставало." - написа Каспаров.

ПАСЕ рискува да прекрати съществуването си, тъй като загуби своята значимост - предупреди Андерс Аслунд, експерт от Атлантическия съвет.

"Съветът на Европа има само една функция: да защитава правата на човека и върховенството на закона. Днес той погази тази своя функция. Следователно впоследствие може да прекрати работата си." - посочи Аслунд.

Президентът на Естония Керсти Калюлайд на свой ред определи решението като позорно.

"Нито една от причините, по които Русия беше лишена от право на глас, не е изчезнала." - напомни тя.

Последиците от решението на ПАСЕ може да бъдат толкова пагубни, колкото сговора в Мюнхен през 1938 г., довел до избухването на Втората световна война, предупреди бившият секретар на украинските спецслужби Олександър Турчинов.