Болнични организации са завели дело срещу Анекса към НРД

Новини
16:00 - 18 Март 2024
1250
Болнични организации са завели дело срещу Анекса към НРД

В Анекса към Националния рамков договор (НРД) от 20.02.2024 г. , регламентиращ взаимоотношенията на изпълнители (лекари) на здравни услуги и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има много поводи за недоволство. Различни сдружения на лечебните заведения обаче са единодушни по отношение на въведени прагове за минимални възнаграждения на медицинските и немедицински специалисти.

В документа дори са заложени санкции при неизпълнение на тези изисквания.

"Това изискване е абсолютно противозаконно, Националното сдружение на общинските болници (НСОБ) ще се присъедини към делото, заведено от Българската болнична асоциация – съобщи пред БНР-Радио София д-р Неделчо Тотев, председател на НСОБ. – Ние също искаме да даваме добри заплати, но начинът, по който през 2022 г. се изискваше да стане, е непостижим."

По думите на д-р Тотев общинските болници имат приходи главно от НЗОК. Населението е бедно и кешовите постъпления са незначителни.

"Регламентът за възнагражденията не му е мястото там, в Анекса към НРД. Има си Кодекс на труда. При коя търговска сделка продавачът се задължава как да разпредели приходите си?!", допълни д-р Тотев.

Той подчерта, че болниците имат много ограничен финансов ресурс.

Цените на клиничните пътеки не са повишени с 25%, както е имало обещание, а едва с 10-11%.

"Синдикатите настояват за основните заплати, но те трябва да бъдат изработени. Никой работодател не е толкова луд, че ако има средства да не дава добри заплати. Когато едно отделение носи повече приходи от друго, не може да се дава по равно. Дори при уравниловката на комунизма имаше атестации, с които се получаваше разлика в заплащането", коментира още председателят на НСОБ.

В момента тече тримесечен гратисен период (до май т.г.), в който още не се прилага текстът и санкциите.