Бомба в Lupa.bg: Ето кой е издействал визата на Божков в Дубай

Спорт
12:36 - 02 Юни 2020
7476
Бомба в Lupa.bg: Ето кой е издействал визата на Божков в Дубай

Руско-грузински милиардер от гръцки произход стои зад визата на Васил Божков в Дубай, с която той има всички права, каквито и всеки гражданин на Обединените арабски емирства. Става въпрос за бившия депутат в руската Държавна Дума Иван Савидис, който стана президент на ФК ПАОК в Солун и който е един от първите крупни инвеститори в Кърджалийско.

Разкритието дойде от разследващи, цитирани от "Родопи24", които са стигнали до информация за дългогодишна дружба между двамата.

По информация на Lupa.bg през 2012 г., когато се запознали с българския хазартен беглец, Божков е помогнал на Савидис за плана да купи 30 декара край село Подково, с идеята през 2015 г. да започне изграждането на огромна тютюнева фабрика с внушителен потенциал за износ на цигари за Близкия Изток.

Тогава соченият за близък до руския президент Владимир Путин станал добър приятел с Божков и двамата започнали да си ходят на гости с частните самолети. Твърди се, че Савидис имал дебели връзки с Дубай, където самият бил с виза с постоянно право на пребиваване и така набързо уредил и Божков, без да се налага българският олигарх да прави сериозни инвестиции в недвижими имоти, както се твърдеше доскоро. 

Иван Савидис ходи на мачове с пищов на кръста

Другата сфера, по която Савидис и Божков имат допирни точки, е футболът. Руският милиардер купува пакета акции на солунския ФК ПАОК и в течение само на няколко години изплаща на Атина всички негови дългове. Сцените с акциите на ПФК Левски Божков пък лично консултирал със Савидис, разкриват запознати със схемите на двамата. А пък връзката там била осъществена с дългогодишния партньор на българина Сократис Кокалис, който пък държеше ФК Олимпиакос.