Борисов: Атанасова никога не е била моя дясна ръка

Нито си пиша, нито си разговарям с който и да е конституционен съдия, отсече пред журналисти лидерът на ГЕРБ

Политика
12:27 - 26 Юли 2024
5187
Борисов: Атанасова никога не е била моя дясна ръка

"В Конституционния съд има доста съдии от други партии, изявени партийци, членове на висшите им ръководства - като например Янаки Стоилов. Ние с ПП-ДБ и ДПС подкрепихме Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, но не може да се хвърля какъвто и да е политически отенък. А ние, както всички вас, тръпнем в очакване да разберем какви са решенията".

Това коментира пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, часове преди да стане ясно решението на Конституционния съд по отношение на промените в основния закон, гласувани в края на 2023 г.

"Нито си пиша, нито си разговарям с който и да е конституционен съдия",

отсече Борисов по повод спекулациите в публичното пространство, че се оказва натиск върху съдиите да гласуват в определена посока. Той се ядоса на въпроса на Петя Владимирова от “Дневник”, която припомни, че Десислава Атанасова беше председател на ПГ на ГЕРБ до момента, преди да бъде превърната в конституционен съдия.

"Десислава Атанасова никога не е била моя дясна ръка. Белазелков беше моята лява ръка - в моя кабинет го правихме с Христо Иванов. Няма да позволя внушения", каза той на въпрос относно политическите назначения на двамата съдии в края на 2023 г.

Бившият премиер изрази надежда съдебната реформа да е била "правилна". На въпрос кой е написал разпоредбите за служебния кабинет, според които президентът да избира за премиер определени лица от институциите, Борисов посочи:

"Всичко го направиха Христо Иванов и Пеевски, ние сме ги подкрепили. Все пак отчете, че от дистанцията на времето е било нужно повече време да се обмислят сценариите при различните промени. Тогава, когато решавахме за служебните правителство, бяхме един много голям и як блок със 163 депутати - тогава през главите не им мина, че ако не сме така единни и заедно, ще стане проблем в избора в самия парламент. Тази Конституция работи само ако има мнозинство - сега като няма, не знам как ще се работи", каза още той.

На директен въпрос дали съжалява за промените в Конституцията, лидерът на ГЕРБ отказа да отговори директно, но коментира:

"За миналото не съжалявам никога - и да се вайкаш, и да съжаляваш, полза няма. Дано има решение, от което да не ни е яд днес.

Отговорност ще носим всички ние, които сме подкрепили", обобщи Борисов.