Борисов: Догодина автомобилен гигант идва в България!

Топ
14:40 - 03 Декември 2019
5891
Борисов: Догодина автомобилен гигант идва в България!

В началото започнахме да шием седалки, табла, в последствие минахме на най-умното нещо, което може да се направи в един автомобил – електрониката и софтуера, хардуера. Това напомняне направи премиерът Бойко Борисов по време на представянето на революционния 3D i-Cockpit, разработен от „Вистеон България“. Това е първият триизмерен клъстер в серийното автомобилно производство, внедрен в най-новите коли на "Пежо".

"Темповете, с които се развива автомобилния сектор у нас, са много добри и даде за пример новооткритите заводи за производство на автомобилни части и софтуер в Пловдив, Димитровград и Русе", допълни Борисов и изтъкна необходимостта от съвместната работа с университетите, за да има достатъчно квалифицирани инженери. 

Спопред него е притеснително, че сме били с най-ниско по заплащане, но затова сме си виновни ние. "Десетилетие промотирахме България като най-евтината работна ръка. Темповете, с които това се наваксва са достатъчно добри. Има и много високи заплати в бранша. Навремето в един Мерцедес S-класа единственото, което правеха българите е да ходят да му подритнат гумата и да кажат "Каква направа е това".

Преди месец открихме в Пловдив завод, който произвежда фаровете, мигачите, стоповете, в Димитровград са кабелите, в Русе са дистанционното управление и камерите около мерцедесите, а сега на най-специалната кола на Мерцедес ние сме направили най-важното", каза премиерът.

Премиерът подчерта, че съжалява, че на фона на всичките негативни новини, които се изливат, българите не могат да се зарадват на това, че тези красиви дизайни се пишат от български инженери, технолози. Той добави, че иновационният софтуер, представен днес, също е създаден от българин. Той е убеден, че сме готови за завод и догодина ще имаме инвеститор. "Няколко са големите компании, които се колебаят коя да дойде", обяви Бойко Борисов.

„Вистеон Електроникс“ е водещият световен автомобилен доставчик на дигитални инструментални клъстери. Развойният център на „Вистеон Електроникс“ в София е най-големият за компанията в света. В него работят над 800 инженери, които разработват високотехнологичен софтуер с технологии за автомобилите на утрешния ден.