Борисов: Мария Габриел заместник на Туск ? Това е поредно признание

Премиерът доволен от отношението на Урсула фон дер Лайен към нашата еврокомисарка

Политика
11:38 - 21 Ноември 2019
2070
Борисов: Мария Габриел заместник на Туск? Това е поредно признание

Ако гласуват за Мария Габриел като зам.-председател на ЕНП, би било поредно признание на България и за нашата партия. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Загреб, предаде „Фокус“.

Бойко Борисов посочи, че новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е представила Мария Габриел на вчерашната среща в Загреб с такава радост, че работи с нашия еврокомисар по такива важни и модерни теми като образованието, проекта „Еразъм“, младежта, спорта и културата – всичко, което България е искала да получи.

„Видяхме радостта на всички лидери, които бяха тук. Тя заема едно много високо място. Ако гласуват за нея като зам.-председател на ЕНП, би било едно поредно признание на България и за нашата партия. След като Кристалина Георгиева стана президент на Международния валутен фонд, затворихме устите на много хора. Вчерашното писмено съобщение на сайта на Държавния департамент на САЩ, което казва всичко и опровергава всички лъжи“, каза още той.

По повод визитата си в Загреб за консултациите по приоритетите на предстоящото Хърватско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2020 г. премиерът заяви: „Поздравих колегата Андрей Пленкович за организацията и начина, по който провежда конгреса и възможността всеки да изкаже своето мнение“.

По темата за избирането на Доналд Туск за председател на ЕНП Борисов посочи, че приема упрека, че не е издигнал втори кандидат за поста председател на ЕНП. „Доналд Туск не само че беше избран с много голямо мнозинство, но той е опитен човек и като премиер, и като председател на Европейския съвет. В момента на ЕНП ѝ трябва такъв лидер, за да ни води в следващите избори“.