Борисов: Визите за Америка ще отпаднат, Тръмп обеща да работи активно (ВИДЕО)

Новини
23:10 - 25 Ноември 2019 (обновена)
5153
Борисов: Визите за Америка ще отпаднат, Тръмп обеща да работи активно(ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов отговори на въпроси на български журналисти след като приключи срещата с Доналд Тръмп в Белия дом. Министър-председателят бе категоричен, че визите за българи ще отпаднат.

"Мисля, че следващата ни среща ще бъде за отпадане на визите. Убеден съм, че визовият режим ще падне. Тръмп може да остане в сърцата на българите за много години, ако направи този жест. ", заяви Борисов.

Премиерът допълни, че американският президент е обещал да работи активно по този въпрос и очаква да му даде отговор кога точно ще се случи това. 

Борисов и Тръмп са разговаряли повече от два часа в Белия дом и предварително определеното за срещата време е просрочено, тъй като американският президент е настоял разговорът да бъде завършен.

Двамата държавници са подписали и рамка за стратегическо партньорство. Документът посочва България като стратегически газов хъб за Балканите и Източна Европа, съобщи премиерът. Това би трябвало да донесе по-изгодно доставки на американски втечнен газ за България.

Тръмп е приел и покана да дойде в България, но все още не е определена дата. 

Още следващата седмица в България ще пристигнат американски експерти, които ще се запознаят с проекта за АЕЦ "Белене", съобщи още Борисов. Тръмп научил от него, че централата не е руска, а само част от технологията ще е руска. Контурите са френски, а турбината може да е американска на "Дженерал Електрик", доставките на гориво пък могат да са от американската "Уестингхаус", посочи българският премиер. "Тръмп веднага ме разбра, той е бизнесмен", отчете Борисов.

Във Варна ще бъде създаден координационен център за натовските кораби в Черно море, съобщи министър-председателят. Не става дума за военна база, а логистичен център за учения, подчерта Борисов.

Черно море остава мирно и двамата с президента Тръмп ще се наслаждаваме на курорти и голф клубове, каза  министър-председателят.

Премиерът и американският президент са говорили и за  възможностите за съвместно производство на бронирани машини, както и ремонт на хеликоптери в "Авионамс".

Темата за Русия е била обсъждана в контекста на шпионския скандал и пускането на русофила Николай Малинов до Москва са получи орден от Владимир Путин. Въпросът е повдигнат от американците в контекста на борбата с корупцията, обясни Борисов. Той е обяснил, че отговаря за службите и МВР, но съдът е независим.

Премиерът се срещна и с българи, които живеят в САЩ.

Попитан за разликата между Барак Обама и Доналд Тръмп, Борисов отвърна, че сегашният президент е по-твърд и  защитава интересите си. "Но мисля, че и аз бях твърд и защитавах нашите интереси", добави министър-председателят. 

"Овалният кабинет си е същият,управлението е различно", заключи Борисов. 

След като говори пред медиите, премиерът се срещна и с българи, които живеят в САЩ.