Боян Арсов е Луцифер

Актьорът излиза на сцената на Сатирата в първия си моноспектакъл, в който ни разкрива света като кабаре

Култура
11:25 - 04 Декември 2023
3628
Боян Арсов е Луцифер

Боян Арсов - един от най-талантливите млади актьори и режисьори излиза на сцената в първия си моноспектакъл "Луцифер". "Луцифер е намигане към святото и идва да ни каже, че несвятото е органична необходимост, за да съществуваме пълноценно в този така порочен свят", казва за постановката режисьорът Николай Младенов. Автор на пиесата е известният испански драматург Хосе Варлета, който пристига специално за премиерата на 13 декември в Comedy Bar Happy Сатира на Сатиричния театър.

“Не мисля, че ме познавате. Но аз ви познавам. Всички…” С тези провокативно-закачливи реплики носителят на "Икар" Боян Арсов отправя покана към зрителите да гледат моноспектакъла.


"Луцифер е забавен кабаретен негодник, който с хумора си ще свидетелства от първо лице, за да докаже на света, че трябва да го заобичаме и да си дадем сметка, че вкусът от истинския живот е и горчив, и много сладък, а пътят е непрестанното ходене по ръба на острието.

Всичко това поднесено възпитано и с вкус, но въпреки това - вече сте предупредени, че този спектакъл е едно кабаре, забранено за целомъдрени уши и преди всичко - изключително забавен", казва още режисьорът Николай Младенов.

Самият драматург коментира как се е родила идеята за пиесата: "Преди време едно съмнение пърхаше в главата ми: разбираме ли реалната необходимост от съществуването на злото? И търсейки отговора на този въпрос, се роди идеята за „Искам думата“, изхождайки от религиозното схващане, че е необходим един виновник за всичко лошо случващо се в света."

"А какво би се случило, ако Ева не беше яла от забранения плод, след като е била изкушена от Него? За християнството това е началото на човечеството, но ако „змията“ не съществуваше в това уравнение, къде щяхме да бъдем ние сега?", пита Хосе Варлета.


И отговаря: "И тъй като би било трудно да потърся директно обяснение от Бога за това, още повече и не вярвайки в неговото съществуване, реших да напиша този текст, за да докажа създаването на дявола и на бащата на лъжите, който според написаното и е необходим също толкова, колкото и неговият антагонист. Още повече, че можем да отидем на небето, само ако сме правили добро, но ако не съществува злото, как ще правим/измерваме доброто?"

Преводът на испанската пиеса е на Мариана Манолова. Сценичната среда и костюмите са дело на Боян Арсов и Николай Младенов, а музикалното оформление е на Мартин Каров. Драматург на постановката е Богдана Костуркова.


Боян Арсов е роден през 1993 г. в София. Завършва с пълно отличие НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност „Актьорство за драматичен театър” в класа на проф. Снежина Танковска, както и магистратура по Театрално изкуство в Академията. Удостоен е с наградата НАТФИЗ „Най-най-най” в категория „Актьор за драматичен театър”. В момента е докторант и преподавател в катедра „Драматичен театър” във Факултет „Сценични изкуства” в НАТФИЗ.

От 5 години е част от трупата на Сатиричния театър. Играе и на сцените на Софийска опера и балет, в Националния музикален театър, в Младежкия театър, Театър „Азарян” и др. Боян Арсов вече е натрупал завиден опит зад гърба си – участвал е в над 30 драматични и комедийни спектакъла и мюзикъла. Носител е на наградата „Икар” на Съюза на артистите за Водеща мъжка роля за образа си на Сехизмундо в „Животът е сън“ по Педро Калдерон де ла Барка под режисурата на Дина Маркова. 

В интервюта пред Lupa.bg Боян Арсов споделя, че театърът е непрестанно надбягване със свободата и въображението на човека. И добавя, че в професията се опитва да бъде честен и много искрен.


Предпремиерното представление на "Луцифер" е на 7 декември от 20 часа в Comedy Bar Happy Сатира на Сатиричния театър. Премиерата е на 13 декември. Следващите дати за моноспектакъла на Боян Арсов са на 22 декември, както и на 17-и и 27-и януари 2024 г.

Фотограф: Петър Петров