Братя Бобокови продадоха "Монбат", взимат 36 милиона евро

Икономика
16:14 - 25 Май 2022
10252
Братя Бобокови продадоха "Монбат", взимат 36 милиона евро

"Монбат Груп", част от бизнеса на братята Атанас и Пламен Бобокови, които бяха на прицела на българската прокуратура с обвинения за афера с опасни отпадъци, е продала на британска компания своя германска фирма, съобщиха официално от дружеството в сряда. Сделката е за 36 млн. евро.

Тя е със създадената през 2019 г. "Бритишволт" (Britishvolt), която работи за "електрификация на обществото". Тя купува "Монбат Холдинг" (Monbat Holding GmbH), която е посредническа холдингова структура на "Монбат Груп" и притежава 100% от германската EAS Batteries GmbH (EAS) и 100% от "Монбат Ню Пауър" (Monbat New Power GmbH –MNP).

Трите компании – "Монбат Холдинг" (холдингова структура), EAS Batteries (оперативна структура) и MNP (структура, стопанисваща активи) формират литиево-йонната дивизия на "Монбат". EAS отговаря за оперативния екип и извършва търговските дейности в литиево-йонната дивизия на "Монбат". Дружеството предлага иновативни подходи в управлението на мощности за индустрията, корабоплаването и други. MNP притежава завода, оборудването и друга собственост, включително патентите, лицензите и разработените в компанията изобретения и ноу-хау. Компанията се занимава и с разработване и възстановяването на системи за съхранение на енергия.

Новината изстреля акциите на "Монбат" АД с 8,18% и те се продаваха за 5,95 лв. след откриването на сесията на Българската фондова борса, но после ръстът спадна до 4,5 на сто и дяловете вървяха по 5,75 лв.

Тази продажба идва месец след като акционерите на "Монбат" одобриха планираната продажба на базираното в Австрия подразделение на компанията "Монбат Имобилен" (Monbat Immobilien), както и свързаните с него недвижими имоти на обща цена от 15,2 милиона евро. Сега сключеното споразумение за 100% от дяловия капитал на "Монбат Холдинг" подлежи на финализиране, включително на всички регулаторни одобрения.

Britishvolt е пионер в батерийната индустрия, чиято дейност е фокусира върху разработването на технологии за батерии от следващо поколение и свързаните с тях изследвания и решения. Британската компания работи за развитието на бъдещето на електрическия транспорт и устойчиво съхранение на енергия, като произвежда най-добрите в класа, нисковъглеродни, устойчиви и отговорно разработени технологии за литиево-йонни батерии.

Сделката включва кеш компонент, както и емитиране на обикновени акции от капитала на Britishvolt.

"Структурата на сделката напълно поддържа планираното развитие на EAS и "Монбат Груп". "Монбат" ще запази присъствието си в литиево-йонната индустрия чрез миноритарния дял, който групата ще държи в "Бритишволт". Вярваме, че "Бритишволт" е правилният стратегически партньор, който разполага с необходимите ресурси, за да стане лидер в предоставянето на литиево-йонни решения за електрифициран транспорт и съхранение на енергия. Синергията между EAS и "Бритишволт" допълнително ще допринесе за добавяне на стойност за купувача, неговите акционери и всички заинтересовани лица", коментира Виктор Спириев, изпълнителен директор на "Монбат" АД.