Броят повторно бюлетините в Истанбул

Партията на президента Ердоган оспорва резултатите от местния вот в мегаполиса

Балкани
20:45 - 03 Април 2019
1817
Броят повторно бюлетините в Истанбул

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган, внесе възражения пред Висшата избирателна комисия (ВИК) с настояване повторно да бъдат преброени стотици хиляди бюлетини в Истанбул, анулирани като невалидни, предадоха световните агенции. 

Причината е, че кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу спечели кметския пост в мегаполиса с минимална разлика от 0,28% пред кандидата на управляващите и бивш премиер Бинали Йълдъръм. Партията на справедливостта и развитието поиска ревизиране на резултатите във всичките 39 избирателни района на града на Босфора.

Основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия, оспори повторното преброяване. Това накара окръжната избирателна комисия в Истанбул да го прекрати във вторник вечерта, но после Висшата избирателна комисия постанови ново броене на бюлетините в 8 района на града.

“Това не е решение, което се взема за първи път. И на предишни избори нашите районни избирателни комисии са вземали решение за повторно преброяване на бюлетини, сметнати за невалидни”, коментира председателят на ВИК на Турция Сади Гювен. Той уточни, че повторното преброяване ще се фокусира върху невалидните бюлетини.

Опозиционният кандидат Екрем Имамоглу призова да бъде обявен за кмет на Истанбул. “Обръщам се към Висшата избирателна комисия с искане тя да направи това, което е длъжна да направи. Призовавам ги да ми дадат мандат на кмет на града, който потвърждава, че съм победил на тези избори”, каза Имамоглу в телевизионно интервю.

Снимка: АП/БТА