Брутални филми на „София ДокуМентал“

Топ
08:49 - 31 Август 2021
2504
Брутални филми на „София ДокуМентал“

Осем дни, 40 филма, 7 тематични секции, 3 локации, 2 награди – това е кратката визитка на фестивала „София ДокуМентал“, който ще се проведе от 7 до 14 септември в столицата.

Зад тези цифри стоят целогодишните усилия на организаторите от Балкански документален център, фондация „Конрад Аденауер“ и Чешкия център да покажат най-доброто от съвременното световно документално кино с награди от фестивали като Сънданс и „Берлинале, с номинации и отличия „Оскар“.

Общото между всички заглавия е фокусът върху човешките права и смелостта на хората да отстояват свободния си избор, воля, религия, политическа принадлежност, полова идентичност, право на глас. Затова и организаторите са избрали слогана Do cross the line („Премини границата“), с който канят зрителите да се освободят от задръжки и предразсъдъци, да гледат едно по-различно и дръзко кино.

След миналогодишното издание, провело се по принуда онлайн, сега срещата с публиката ще е очи в очи на избрани арт места: в подкуполното пространство на Ларгото, Дома на киното и Чешкия център.

Тематично филмите са обединени в 7 секции. „Конфликтна зона“ показва местата по света, за които войната и раните от нея не са останали в миналото. В тази секция е включен откриващият филм „Земята е синя като портокал“ на Ирина Цилик с награда за най-добра режисура World Cinema Documentary в Сънданс.

Филмът разказва историята на семейство, което се опитва да оцелее в конфликта в Източна Украйна, датиращ от 2014 г. Режисьорката ни потапя в абсурдна, сюрреалистична ситуация, в която майка на 4 деца се опитва да овладее живота на семейството в извънредното положение.

В тази програма са включени още 4 филма, сред които „Сабая“ (Швеция, реж. Хогир Хирори), показващ усилията за спасяване на язидските жени и момичета, държани от Ислямска държава като „сабая“ (отвлечени и превърнати в сексуални робини).

„Да се изправиш срещу статуквото“ е името на програмата с главни герои, които имат смелостта да се противопоставят на политически режими и обществена несправедливост, като платят с цената на репресии и преследване.

Едно от топ заглавията в тази тематична секция е „Дисидентът“ (САЩ) с номинация за „Оскар“. Във фокуса е убийството на писателя от Саудитска Арабия Джамал Хашоги. Режисьорът Вогъл смесва политическо кино, шпионски трилър, криминално-процесуална драма, любовна история и хорър.

Темата за различната сексуална ориентация е застъпена във филма „Цветовете на Тоби“ (Унгария), част от програмата „Свободата няма възраст“. 5 филма са подбрани в програмата „Природа: SOS” или „С(рещу) природата”. Грета Тунберг е една от главните героини в тази поредица.

В раздела „Новото нормално“ – термин, който COVID-пандемията въведе в ежедневието, са включени 5 филма. Един от тях, „В настоящето“ на Йоргос Аверопулос, на фона на разпадащия се сектор на здравеопазване в Гърция, следи главните герои, опитващи се да овладеят новата криза, сполетяла човечеството.

България се представя на фестивала с 3 филма. Два от тях са част от секцията „Тихи герои“, посветена на обикновени хора с необикновени съдби. Сред тях е новата лента на Стефан Командарев „Живот от живота“.

Режисьорът използва познатия от игралните му филми похват да пресече пътищата на напълно непознати и несвързани помежду си герои: журналист, рекламен агент, студент, фитнес инструктор и фермер. Общото между тях е нуждата от животоспасяваща трансплантация на органи.

Другото българско участие, „Тихо наследство“ на Петя Накова, е за слухово-речевия рехабилитатор и жестов преводач Таня Димитрова. Третото българско заглавие „Музика за филм“ е включено в секцията „Малки градчета, големи истории“.

Фестивалът ще има състезателна програма, която цели да окуражи млади жени режисьори в жанра на документалното кино. Специална награда ще връчи и публиката.