Бум на рак на белия дроб по целия свят

Това е най-честата причина за смърт от злокачествени заболявания при мъжете у нас, пушенето увеличава риска да се разболеем с цели 13,3 пъти

Здраве
20:27 - 25 Ноември 2019
6472
Бум на рак на белия дроб по целия свят

В България ракът на белия дроб е най-честата причина за смърт от злокачествените заболявания при мъжете и на трето място при жените. Данните бяха изнесени по време на семинар "Какво трябва да знаем за рака на белите дробове?" по повод ноемврийския Месец за борба с рака на белите дробове.

Статистиката сочи, че близо 70% от пациентите се диагностицират в напреднал стадий на заболяването. В I стадий се диагностицират едва 6%, от пациентите, във II стадий – 9%, в III стадий – 28%, в IV стадий – 38% и в неуточнен стадий – 19%. Това е и причината 5-годишната преживяемост при белодробен карцином в България от 6.5% да е приблизително два пъти по-ниска от тази в Европа (12.60%).

Д-р Мила Петрова, медицински онколог в МБАЛ "Надежда" - София, обясни, че ракът на белия дроб се дели на 2 вида – дребноклетъчен и недребноклетъчен. Заболяването започва развитието си в белите дробове, но може да се разпространи и в други части на тялото. Почти винаги то започва в стените на белите дробове (бронхи или бронхиоли) или във въздушните торбички (алвеоли).

Симптомите при рак на белия дроб са продължаваща кашлица, затруднение в дишането, гръдна болка, прогресираща загуба на тегло. Около 25% от пациентите с диагностициран белодробен карцином нямат никакви симптоми. Заболяването се диагностицира чрез образни изследвания - чрез рентгенова снимка на гърдите, компютърна томография или PET скенер (позитронно-емисионна томография). Реалната диагноза се поставя, след патологично изследване на тъканен материал взет посредством иглена биопсия, бронхоскопия или торакоцентеза в зависимост от конкретния пациентски случай.

Най-честият рисков фактор за рака на белия дроб е тютюнопушенето. Проучванията сочат, че относителният риск за развитие на заболяването при пушачите се увеличава с 13,3 пъти в сравнение с непушачите. Други рискови фактори за рака на белия дроб са хроничната обструктивна белодробна болест, замърсяването на въздуха, някои химикали (азбест, арсен, никел и т.н.), радиацията и фамилното предразположение.

През 2018 г. в световен мащаб са регистрирани 2.1 млн. случая на белодробен карцином и 1.8 млн. смъртни случая вследствие на заболяването. Повече от 58% от всички случаи на заболяването в света, възникват в Азия. Статистиката за Европа за миналата година отчита 387 913 смъртни случая от белодробен карцином, което представлява 20% от всички свързани с онкологични заболявания смъртни случая.

"Тревожното нарастване на заболеваемостта от рак на белия дроб в световен мащаб стана причина за създаването на Алианс за борба с рака на белия дроб в началото на месец юли тази година. Нашата амбиция е да елиминираме това заболяване като причина за смърт. Първата цел на Алианса е да се удвои петгодишната преживяемост при пациенти с рак на белия дроб до 2025 г.", каза Зоя Паунова, изпълнителен директор на фармацевтичната компания "Астра Зенека България".