Центърът за сигурност на Цветанов осъди проявите на расизъм

Не бива да се подценяват потенциалните рискове от футболното хулигантсво, се казва в позицията на организацията

Общество
11:00 - 18 Октомври 2019
1008
Центърът за сигурност на Цветанов осъди проявите на расизъм

Във връзка с проявите на език на омразата по време на футболната среща между отборите на България и Англия на 14 окт. 2019 г., Евроатлантическият център за сигурност (ЕАЦС) остро осъжда всяка проява на расизъм и ксенофобия. Това се кавзва в позиция на организацията, която бе създадена от Цветан Цветанов.

В позицията се казва още, че футболното хулиганство и агресията са опасен феномен, който много често е повод за социално и политическо напрежение и не следва да бъде подценяван като обществена заплаха.

Ето какво пище още в писмото:

Във времето, в което на територията на водещи зали и стадиони в Европа бяха извършени едни от най-бруталните терористични актове, нивото на сигурност и охрана на съоръженията трябва да отговаря на най-съвременните стандарти. Именно комбинацията от мерки, включващи активна превенция, човешки ресурс и съвременни технологии, осигуряват пълна защита и безопасност за хората и съоръженията, като по този начин се намаляват значително рисковете от агресия и насилие. ЕАЦС категорично се противопоставя на тенденцията съоръженията за спорт да бъдат арени на конфликти и противопоставяне и счита за необходимо компетентните органи и отговорни институции да: - направят разширен и задълбочен анализ на ситуацията, както и на средата за сигурност по стадионите в страната; - начертаят конкретни мерки за изпълнение, в основата на които да бъде превенцията, в това число активната работа с потенциалните рисковите групи и фенски групи извън стадионите; - поставят началото на по-широка обществена дискусия, чрез която да бъде информирано обществото за потенциалните рискове и заплахи от футболното хулиганство, с цел да се ангажира неговото внимание и подкрепа за реализацията на по-широки мерки; -инициират, разработят и реализират образователни програми (Министерство на младежта и спорта, МОН, МВР и БФС) с цел превенция на прояви на езика на омразата в дългосрочен план; - използват експертиза и „ноу-хау“ от водещи специалисти в сферата на сигурността на стадиони и съоръжения, като се заимстват практики и установени стандарти.