Черешов мед – хит във Велико Търново

Актуални новини
18:38 - 19 Септември 2021
7768
Черешов мед – хит във Велико Търново

Екологично чисти храни, напитки, козметика и биопродукти напълниха фермерския пазар „От БГ”, който събра в събота във Велико Търново.

Домакин на събитието бе мола в старата столица, който предостави южния си паркинг за терен на тържището.

Щандовете останаха отворени от 10 до 19 часа, като за безопасността на клиентите бе организирано еднопосочно движение, дистанция между хората и всички носеха предпазни маски, пише „Борба”.

Посетителите бяха заинтригувани от иновативни и здравословни млечни продукти, ядки, млека, масла, мед и тахани, както и от утвърдени традиционни деликатеси – като емблематичния Горнооряховски суджук.

Имаше също плетива, дървени изделия, козметика и пробиотици, а за децата бе на разположение работилница за рисуване върху стъкло.

Един от най-атрактивните артикули се оказа черешовият мед на семейно пчелно стопанство от село Ясеново, което се намира на 5 км от Казанлък. Този вид се произвежда изключително рядко и трудно, затова в бранша бива високо ценен. Буркан от 750 г от него се продава за 12 лв.

„Медът от череша се добива чрез подвижно пчеларство. Местим 100 кошера за опрашване в черешови градини в съседното село Гъбарево. Това се прави през пролетта и трае около 15-20 дни. Вкусът е близък до този на акациевия мед, но е по-хубав, по-лек и ароматен. Успяхме да извадим символично количество – 100 кг“, разказа Милена Иванова, член на фамилията, посветила се на този отрасъл.

Тя уточни, че с близките си се грижат за 350 кошера и освен черешов, предлагат също лавандулов, билков и манов мед, както и пълна гама от пчелни продукти.

На щанда бе представен и пресован мед, който е билков, но се извлича по съвсем различна технология.

„Прави се не чрез центрофугиране, а чрез пресоване. Предимството му е, че е по-богат на аромати, полени и восък. Другата наша запазена марка е и „Имуностимулатор 4“, който съдържа мед, пчелен прашец, клеева тинктура и търтиево млечице. От 4 години го произвеждаме и в нашия район успяхме да убедим хората, че е изключително полезен, особено за зимния сезон. Това е нашата антигрип и антиковид ваксина“, заяви Милена.

Почитатели на здравословното хранене не спираха да прииждат към щанда на Пламен и Кремена Маринови от Шумен, които произвеждат био мюсли, овесени храни и сладки без вредни добавки и подсладители. В тях се използват мед, кленов сироп и паста от фурми.

„Имаме т. нар. храна за космонавти, опакована под вакуум, чрез който съставките запазват вкуса си. Прави впечатление, че все повече хора се обръщат към безглутеновите стоки и не пропускат да четат етикетите. Това е доказателство, че се осъзнава безспорната връзка между храненето и здравето“, подчерта Пламен.

Интерес, особено от страна на дамите, имаше и за щанда на винарска фирма от Орешака. Там бяха изложени бели, червени вина, и розета. Представителките на нежния пол купуваха основно бутилки с напитката на боговете от сорта „Врачански мискет“.

На фермерския пазар бе продадено и голямо количество горнооряховски суджук, който в момента се търгува на цена от 26 лв./кг. Той се приготвя по вековна традиционна рецепта, а в него се влага чисто телешко месо и подправки, които майсторите колбасари пазят в тайна.