Четирикрак кит изровиха в Перу

Чудовището на 43 млн. години живеело както в морето, така и на сушата

Любопитно
20:08 - 04 Април 2019
1844
Четирикрак кит изровиха в Перу

Учени извадиха от земните недра в крайбрежна пустиня в южната част на Перу фосили от четирикрак кит, който живеел както в морето, така и на сушата преди около 43 милиона години, предаде „Ройтерс”.

Находката хвърля светлина върху основен етап от ранната еволюция на китообразните.

Четириметровият бозайник, кръстен Peregocetus pacificus, свидетелства за съдбоносна междинна стъпка, преди китовете да се приспособят напълно към съществуване в морска среда, отбелязаха учените.

Четирите му крайници му позволявали да се придвижва на сушата, а това означава, че Peregocetus pacificus можел да се върне на скалистия бряг, за да отдъхне и може би да роди малки, докато прекарвал по-голямата част от времето си в морето.

Придвижването му на сушата вероятно не е било лесно, тъй като имал дълги пръсти на предните и задните си крайници. Издължената му муцуна и здравите му зъби го улеснявали в улова на плячка със средни размери, като например риба.

„Смятаме, че P. pacificus се хранел във водата и че подводното му придвижване е било по-лесно, отколкото това на сушата”, заяви палеонтологът Оливие Ламбер от Белгийския кралски институт по природни науки.

Еволюционният произход на китовете бе слабо изучен до 90-те години на миналия век, когато бяха открити фосили от най-ранните китове. Различни фосили показаха, че китовете са еволюирали преди малко повече от 50 милиона години в Пакистан и Индия от придвижващи се на сушата копитни животни, които били далечни роднини на хипопотамите и имали размери като тези на средно голямо куче.

Става въпрос за най-цялостния скелет от P. pacificus, открит извън Индия и Пакистан, и за първия, за който е известно, че произхожда от района на Тихия океан и южното полукълбо. Откриването на скелета в Перу навежда на мисълта, че четирикраки китове са били разпространени от Южна Азия до Северна Африка, а след това са прекосили южната част на Атлантическия океан, за да стигнат до Новия свят. Находката разкрива, че първите достигнали Америка китове все още са притежавали способността да се придвижват на сушата.

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.