Четвърта номинация на Румъния за еврокомисар отхвърлена

Всички те са предложени без одобрението на румънския президент

Свят
13:42 - 30 Октомври 2019
1372
Четвърта номинация на Румъния за еврокомисар отхвърлена

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отхвърли четвъртия предложен от Румъния кандидат за еврокомисар, съобщават медии.

"Разбираме, че новото предложение на настоящото правителство очевидно не е подкрепено от президента на Румъния", коментира говорител на Урсула фон дер Лайен, цитиран от румънския новинарски сайт Hotnews.ro, като има предвид президента Клаус Йоханис.

Временно изпълняващ длъжността премиер на Румъния Виорика Дънчила предложи бившия министър и бивш евродепутат Виктор Негреску за еврокомисар. Но Йоханис веднага разкритикува решението на Дънчила, чието управление е временно на власт, тъй като изгуби вот на недоверие на 10 октомври. Според Йоханис решението на Дънчила е "нелегитимно".

До момента общо четири номинации на Румъния за еврокомисар са отхвърлени от Брюксел. Всички те са предложени без одобрението на румънския президент.

Първият избор на Дънчила беше бившият министър и настоящ евродепутат Рована Плумб, която беше приета от Фон дер Лайен, но не мина изпита в Европейския парламент заради конфликт на интереси. След това премиерът на Румъния предложи Дан Ника и Габриела Чиот. Нито един от тях не влезе в списъка на Фон дер Лайен.