Циганите биячи - абсолютно неграмотни, но осъждани

Съдът остави ромите престъпници в ареста, можели да извършат още престъпления, но ги премести за по-сигурно във Велико Търново

Крими
21:10 - 11 Април 2019
2397
Циганите биячи - абсолютно неграмотни, но осъждани

Тримата цигани, които пребиха жестоо млад продавач в магазин Габрово заради забележка, бяха преместени в четвъртък в следствените арести във Велико Търново. Решението на Районния съд в Габрово дойде, след като от местния арест изказаха опасения, че при тях не могат да гарантират сигурността на арестантите.

В сряда вечерта хиляди разгневени габровци излязоха на протест срещу насилието и своеволията на ромите. Спонтанно тръгнаха към следствения отдел и щурмуваха вратите с намерение да се саморазправят със задържаните. Строшиха и вратата на ареста, но полицията успя да ги удържи. Протестът прерасна в размирици по улиците на Габрово и се наложи намесата на жандармерия. В момента в града са хора от властта, за да усмиряват разбеснелите се хора, искащи справедливост.

По-рано днес Районният съд в Габрово остави за постоянно в ареста тримата мъже. Йордан Асенов, Петко Монев и Николай Монев признаха вината си и изразиха съжаление за случилото се. "Голяма грешка сторихме", призна Йордан. Съдът прецени, че има опасност да се укрият или да извършат друго престъпление, имайки предвид, че са осъждани за кражби и престъпления от общ характер. Освен това са самите тях не е безопасно да са на свобода.

Йордан Асенов има завършен пети клас, но трудно чете и пише, а по-големият му брат - Петко, е абсолютно неграмотен. Племенникът им Никола Монев пък има завършен седми клас, но също не може да чете и пише.

Йордан е извършил нападението в изпитателния срок на присъда от 2016 г, когато е осъден условно на 1,3 г. за извършена кражба на автомобил.

Петко Асенов също е неколкократно осъждан - последната му присъда е от 2015 г. за кражба. Изтърпял е 8-месечното наказание и е освободен от затвора през април 2016 г.

Племенникът Никола пък е лежал за грабеж като непълнолетен, излязъл е през юли 2017 г.