COVID-19 увеличи броя на бездомниците

Новини
18:08 - 30 Декември 2021
2256
COVID-19 увеличи броя на бездомниците

По повод новогодишните празници в Пункта за бездомници на Червения кръст на град Скопие, който се намира в Момин Поток, традиционно на бездомните лица бяха раздадени хуманитарни пакети с топли дрехи и храна.

"На днешния ден отбелязваме всички предновогодишни, новогодишни и коледни празници с най-уязвимата категория - бездомниците, с един предновогодишен богат обяд. Пунктът за бездомници съдържа стационарна част, която вече 11 години е място, където се полагат грижи за тази уязвима група. Тази част при екстремно ниски температури е отворена 24 часа и дава максимална подкрепа", изтъкна Драгана Лазаревса - координатор на Пункта за бездомници на Червения кръст в Северна Македония.

"При екстремно ниските температури от декември до март мобилният екип, който обслужва тази уязвима категория, излиза на терена, за да намери бездомниците, с цел да им осигурят одеяла, топли напитки, витамини, спални чували, обяд, лекарства. Тези екипи излизат на терена и след сигнал от съвестни граждани", каза Лазеревска.

Тя същевременно изрази загриженост за броя на бездомниците, който всяка година се увеличава, особено след появата на пандемията.

"Пунктът за бездомници на седмична основа обслужва 150 - 160 лица, тези цифри хронологично се увеличават от година на година и при това бързо, може би фактът, че тези цифри се увеличават, е ужасяващ. Мога със сигурност да кажа, че през изминалите три години с 50 процента е увеличен броят на бездомните, а това е резултат от ковид ситуацията. През 2008 година, когато този пункт бе отворен, броят на бездомниците бе 10, през 2012 година се увеличи на 50, през 2017 година - на 90 до 100 и откакто тази пандемия се появи през 2019 година, тази бройка нарасна на 150", поясни Лазаревска.

На събитието присъства и съпругата на българския посланик в държавата Биляна Ангелова, която заяви, че тези лица имат нужда от помощ през цялата година, а не само по коледните и великденските празници. От посолството са подготвили пакетчета с играчки, училищни пособия и сладки.

Надявам се, че ще бъде хубаво на децата с този малък жест и бих използвала тази възможност да изпратя послание, че заедно сме по-силни и да правим добро заедно, каза Ангелова.