ЦРУ: Ще има директен сблъсък между НАТО и Путин

Китай обаче си остава по-голяма опасност от московските бедняци

ЕС
09:31 - 10 Март 2023, Обновена на: 09:31 - 10 Март 2023
6721
ЦРУ: Ще има директен сблъсък между НАТО и Путин

Русия вероятно не иска пряк военен конфликт със силите на САЩ и НАТО, но има потенциал това да се случи. Руските лидери досега избягваха да предприемат действия, които биха разширили конфликта в Украйна отвъд границите на страната, но рискът от ескалация остава значителен.

Това се казва в публичната част на годишната оценка на заплахите за САЩ от разузнавателната общност на страната, разпространен в сряда. Аврил Хейнс, директор на националното разузнаване, го представи на изслушване в Сената.

Има реален потенциал военните провали на Русия във войната да навредят на позициите на руския президент Владимир Путин вътре в Русия и по този начин да предизвикат допълнителни действия за ескалация от страна на Русия в опит да спечели подкрепа на обществеността."

В текста вниманието към Русия е поставено след това към Китай и преди това към Иран. Изброени са и други глобални заплахи като климатичните промени, технологични пробиви, миграцията, разпространяване на оръжия за масово унищожение, здравни кризи, тероризъм и международна организирана престъпност.

Руските официални лица отдавна вярват, че САЩ се опитват да подкопаят Русия, да отслабят Путин и да установят приятелски настроени към Запада режими в постсъветските държави и други места, което те заключават, че дава на Русия свобода на действие да ескалира или разшири войната, ако реши, четем в документа.

Очакваме Москва да се замесва в кризи, когато види, че интересите ѝ са изложени на риск, очакваните разходи за действие са ниски, вижда възможност да се възползва от вакуума във властта или, както в случая с използването на сила в Украйна, възприемана като екзистенциална заплаха в съседство, която може да дестабилизира управлението на Путин и да застраши руската национална сигурност.

Русия ще продължи да използва енергията като инструмент на външната политика, за да се опита да принуди към сътрудничество и да отслаби единството на Запада по отношение на Украйна.

Русия използва корупцията в други страни, за да помогне за постигането на своите външнополитически цели и да купи влияние. Въпреки това, широко разпространената корупция в самата Русия представлява дългосрочна вътрешна уязвимост, както и забавяне на икономическите резултати на Русия и способността й да привлича инвестиции.