Д-р Ангел Кунчев пред Lupa.bg: Иде бум на хепатит А през есента

Ексклузивно
15:42 - 27 Август 2019
9601
Д-р Ангел Кунчев пред Lupa.bg: Иде бум на хепатит А през есента

„Бум на хепатит А се очаква през есента. Заболяването ще го има до края на годината”, прогнозира пред Lupa.bg. държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.  

„Лошите битови условия и недобрата хигиена са сред най-честите причини за появата на болестта. Вирусът е устойчив във външна среда. Най-високо е съдържанието му в каналните води. Хората могат да го внесат с обувки вкъщи. Той може да остане на улицата през цялата зима и след това да предизвика заболяване”, обясни здравният инспектор.

Вирусът лесно попада в заведенията за обществено хранене. Затова трябва добре да се мият съдовете,  както и ръцете, за да не се получи епидемичен взрив.

 „Храната не трябва да бъде държана извън хладилника. Това е необходимо не толкова заради хепатит А, а заради салмонелозата и дизентерията. При висока температура техните бактериите се размножават в храната и се получава отравяне”, предупреди д-р Кунчев.

Той обясни още, че имунната система може да се справи 100-200 вируса, но не и с няколкостотин и затова организмът се разболява.