Да гони злите сили: Сибирски шаман тръгна на поход срещу Путин

Задържаха Александър Габичев в Бурятия - на половината път до Москва

Русия
21:44 - 19 Септември 2019
4216
Да гони злите сили: Сибирски шаман тръгна на поход срещу Путин

Полицията в Бурятия задържа жител на Якутия - шамана Александър Габичев, тръгнал на поход срещу „демона“ Владимир Путин, съобщи руската редакция на Би Би Си. 

В акцията са участвали и хора с маски на лицето, твърди един от сподвижниците на Габичев. Шаманът е върнат в Якутия, където е обвинен в няколко престъпления.

Той обаче успял да измине окомо 2800 от 5000-те километра до Москва. Походът започнал през март, а планът на Габичев бил да пристигне в руската столица през 2021 г. Придружаван е бил от малка, но колоритна група последователи. Ходът му се оказал недалновиден, защото веднага привлякъл вниманието на медиите. Последвали и проблеми с местните власти.

Така например пристигането му в столицата на Бурятия Улан Уде предизвикало скандал. Други шамани му забранили да влиза в града, а много от последователите му били арестувани. Последвали демонстрации в защита на задържаните.

Сегашният поход на Александър Габичев не е първият. Миналата година той отново поел на път, но походът отново бил неуспешен.