Дали? Затягат контрола върху алкохола и цигарите

Здраве
11:55 - 21 Март 2023
1967
Дали? Затягат контрола върху алкохола и цигарите

Държавно субсидирана психологическа подкрепа, по-строг контрол върху продажбата на алкохол и цигари и още десетки мерки за подобряване на живота на младите хора в България предлагат младежите. Това са част от препоръките на над 100 млади хора от цялата страна, които взеха участие в Националната младежка конференция „Проект за бъдеще“, организирана от  Министерството на младежта и спорта, съобщават от пресцентъра на ведомството. 

Форумът предостави на участниците възможност да работят в групи по пет тематични области: превенция на агресията, психичното здраве, овластяването на младежите и включването им в процесите на вземане на решения, зелени политики, образование и младежката работа.

Конференцията беше открита от министър Весела Лечева. Тя постави акцент върху позитивната промяна, която младите хора могат да донесат като бъдат активни граждани. Участниците представиха идеите си пред заместник-министъра на младежта и спорта Петър Бучков, директора на дирекция „Младежки политики“ Силвия Петрова и съветника на министъра на младежта и спорта д-р Лилия Еленкова.

Младежите засегнаха теми като причини за агресията и зависимости при подрастващите, ограничаване на хазарта, устойчивото развитие, подобрения в сектора на младежката работа, ангажираното гражданство и активното включване на младите хора на различни нива във вземането на решения – ученически и студентски съвети, местно самоуправление и други. Като конкретен проблем беше посочен дефицитът на образование за екологията в училищната система. Според младежите засягането на този проблем в рамките на съществуващите учебни планове не е достатъчно и би следвало да има отделен предмет. 

Държавно субсидираната психологическа подкрепа беше предложена като инструмент за подобряване на психичното здраве на младите хора. Освен това те настояха и за периодична психологическа подкрепа за всички ученици. Подготовката за родителството припознаха чрез създаване на безплатни академии за родители. Като начин за преодоляване на агресията посочиха работа не само с жертвата, но и с насилника. Младежите подкрепиха мерки за по-строг контрол при продажбата на алкохол и цигари  на непълнолетни. 

Програми за безплатни жилища и начални стипендии са само част от предложенията за подкрепа при навлизане на пазара на труда. Заедно с представители от Министерството на младежта и спорта, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на културата, младите хора обсъдиха предизвикателствата в различни области. Във фокуса на вниманието с представителите на институциите бяха теми като подпомагането при намиране на първа работа, обхващането на младежите без трудова или учебна заетост, връзката между образование, култура и спорт като средство за устойчиво психическо развитие и други.

Конференцията е заключителното събитие в България по повод Европейската година на младежта – 2022 г.

С над 190 организирани събития и инициативи българските младежи се включиха активно в дейностите в Европейската година на младежта, отбеляза преди дни  европейският комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Повече от 100 младежи имаха възможността да обменят опит, идеи и мнения по актуални теми, свързани с политиките и бъдещето на младите хора.