Държавата плаща санаториум на 45 000 души

Програмата е с продължителност до 10 дни, НОИ осигурява на ползвател по 447 лева

Здраве
15:55 - 29 Март 2019
2213
Държавата плаща санаториум на 45 000 души

Държавата ще плати санаториума на около 45 000 българи, похвалиха се от НОИ. По разчети на социалните, поне толкова хора ще могат да се възползват от програмата за профилактика и рехабилитация през 2019 г., която вече стартира. Предвидените средства за програмата са малко над 20 млн. лв. Допълнителна информация може да се получи от всеки офис на НОИ в страната.


Програмата е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7 лв. за всеки ден от престоя се поема от средствата на държавното обществено осигуряване (ДОО). При отпуснати малко над 20 млн. лв. за настоящата година и планираните за рехабилитация 45 000 души сметките показват, че ако всеки пребивава по 10 дни в санаториум, държавата плаща за ползвател по 447 лв. 70 лв. от тях отиват за нощувки и храна, а останалите 377 лв. - за заплащане на процедурите. Пациентите на лечебните центрове имат право да ползват до 4 основни диагностични и терапевтични процедури дневно.
Терапиите се провеждат в 51 заведения в страната, които са разположени в планински и морски курорти. Част от тях се намират в Банкя, Боровец, Велинград, Хисаря, Бургас, Павел баня и Поморие. Право на профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Заболяването им трябва да е диагностицирано и лекуващият им лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация.
Програмата може да бъде ползвана и от тези, които получават пенсия за инвалидност, допълват от НОИ. Те обаче не трябва да са навършили възраст за право на придобиване на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Освен това срокът на инвалидността в експертното решение не трябва да е изтекъл, а лекуващият лекар да е установил необходимост от терапия.