Дъжд от звезди сбъдва желания довечера

Актуални новини
15:57 - 30 Юли 2024
2291
Дъжд от звезди сбъдва желания довечера

Бленувате да видите падаща звезда, която да сбъдне мечтите ви? Тази вечер моментът е настъпил. Заредете се с търпение, защото пикът на метеоритни дъждове, южните делта-аквариди и алфа-каприкорнидите, ще могат да бъдат наблюдаван именно довечера.

Единият от тях е известен с впечатляващо ярките си огнени кълба.

„Най-доброто време за наблюдение на всеки метеоритен дъжд, включително и на това двойно събитие, е между 2 и 4 часа сутринта“,

заяви Ник Московиц, планетарен астроном в обсерваторията Лоуел в Аризона, пред Business Insider. Този двоен метеоритен дъжд е наречен на южните съседни съзвездия Водолей и Козирог, откъдето изглежда, че се излъчват.

Хората в южното полукълбо ще виждат метеорите над главите си, тъй като именно там ще се намират съзвездията в пиковото време на наблюдение. Тогава ще могат да се видят най-много метеорити на час.

В Северното полукълбо трябва да гледате на юг, за да ги уловите, докато се разпръскват по нощното небе.

За целта не се нуждаете от телескоп или бинокъл. Метеорите се движат толкова бързо, че най-добрият начин да се видят колкото се може повече от тях е с просто око. Въпреки това е необходимо известно време и търпение.

"Хората излизат навън и след 5 минути се разочароват и влизат вътре. Наистина ви трябват 15 минути, за да се приспособят очите ви и да се аклиматизират към тъмнината. Трябва да намерите мястото, да се настаните удобно и да чакате", добави Московиц.