ДБ се срещна с Османи, София и Скопие винаги щели да са си близки

Свят
12:03 - 10 Ноември 2022
1884
ДБ се срещна с Османи, София и Скопие винаги щели да са си близки

Ръководството на парламентарната група на ДБ се срещна с външния министър на РСМ Буяр Османи, както и с македонския посланик у нас Агнеса Руси. А след рандевуто Елисавета Белобрадова отбеляза изключително позитивен развой от разговорите, както и намек, че трети страни (не уточни кои - б.р.), не можели да пречат на близките отношения между София и Скопие и пътя между тях, особено на фона на рекорден търговски обмен.

"Срещата имаше за цел Република Северна Македония да препотвърди за пореден път ясната си проевропейска позиция и огромното си желание да стане пълноправен член на Европейския съюз.

За това е нужно да се игнорират провокациите от лица, които се опитват по всякакъв начин да влошат отношенията между двете страни, работейки срещу интересите на двете държави.

Република Северна Македония да положи максимални усилия да започне да изпълнява условията, договорени в България, при които беше вдигнато ветото от наша страна.

Господин Османи ни увери, че се работи изключително активно по изпълняването на първото условие от Решението на 47-ото Народно събрание във връзка с разширяването на Европейския съюз и процеса на преговори на Република Северна Македония. Ще се създадат работни групи по всяка една от точките на Решението. Също поясни, че българите рано или късно ще бъдат вписани в Конституцията на Република Северна Македония, но това ще отнеме време, за да се събере необходимото мнозинство.

В разговора отчетено и рекордния търговски оборот между Република Северна Македония и Република България на стойност над 1 млрд. евро. Колкото и да се опитват някои трети страни да противопоставят двете държави, пътят ще се проправи по един съвсем естествен начин. Република България и Република Северна Македония са обречени да бъдат близки и да бъдат заедно като стратегически съюзници на Балканите", отбеляза Белобрадова.