Делото за норките бе отложено на фона на протест

Новини
11:38 - 10 Февруари 2023
1199
Делото за норките бе отложено на фона на протест

Делото срещу заповедта на последния редовен екоминистър Борислав Сандов за забрана за внос и развъждане на инвазивен вид норка бе отложено за 21 април. Това стана след оспорване от представителя на фермата за норки на искането за присъединяване като страна по делото на гражданската инициатива срещу отглеждане на животни за кожата им "КАЖИ".

Настоящото дело оспорва по същество заповедта от юни 2022г. на екоминистъра Сандов, която спря навлизането на това животно в българската природа. Тази заповед беше и първата от стъпките на Министерството на околната среда и водите във връзка с наказателна процедура от Европейската комисия за инвазивните видове. След това екипът на Тома Белев и Борислав Сандов включи инвазивните видове като обект на регулярен мониторинг, сключи договор за мониторинг на инвазивните видове с Националния природонаучен музей към БАН и договор за идентификация на приоритетни пътища за въвеждане за няколко конкретни инвазивни вида с Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Действията по минимизиране на щетите за биоразнообразието и за икономиката от навлизане на инвазивни видове са били мотивирани и от започната през 2021г. наказателна процедура, а на 23 януари тази година Европейската комисия започна и дело срещу България.

Жалбата на единствената в България ферма за норки бе подадена миналата година и оспорваше както законността на спирането на вноса на норки, така и предварителното изпълнение на заповедта на Борислав Сандов. След две съдебни инстанции предварителното изпълнение на заповедта бе спряно, като противно на първоначалното отсъждане Върховният административен съд реши окончателно през август, че финансовите загуби за фирмата надхвърлят по значимост обществения интерес от борба с инвазивните видове в българската природа и затова заповедта не трябва да влиза в сила веднага след подписването ѝ от министъра.

Настоящото дело вече разглежда същността на заповедта, като фирмата-собственик на фермата за норки твърди, че общественото обсъждане не е дало достатъчно възможности да се изрази мнението на фирмата, както и че едно от научните изследвания, използвани от МОСВ за мотивиране на спирането на вноса на инвазивния вид, е на английски език, както и оспорват експертните свидетелства за негативно влияние на чуждия вид в България с аргумент като "не са необходими експертни знания в областта на зоологията, за да бъде изведен изводът, че всеки животински вид осъществява негативно влияние спрямо други".

Това дело ще бъде започнато обаче едва на 21 април, заради оспорване на заявката на инициативата "КАЖИ" да бъде конституирана като страна по делото. Инициативата "КАЖИ" организира от години акции и кампании за справедливо отношение към животните. Тя подкрепи и заповедта на министър Сандов, като призова за становища в подкрепа при обществената консултация. По информация на ведомството, по време на общественото обсъждане в Министерството на околната среда и водите са получени над 4500 становища по проекта на заповедта, от тях над 4000 са били в подкрепа на забраната. "КАЖИ" разпространиха и становище срещу решението на административния съд за спиране на предварителното изпълнение на забраната с аргументи за загуби за собственика на ферма за развъждане не норки.