Делта коси наред - 60% от пробите са с опасния вариант

Алфа вкарва в болница трима, индиецът - шестима

Здраве
12:06 - 22 Юли 2021
3299
Делта коси наред - 60% от пробите са с опасния вариант

Националният център по заразни и паразитни болести анализира чрез целогеномно секвениране 90 клинични проби със SARS-CoV-2. При 86 проби са установени вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 32 (35.6%) са алфа, 53 (58.9%) – делта и 1 (1.1%) – бета. Това съобщават от Министерството на здравеопазването.

Информацията опровергава, за жалост в негативна посока, казаното от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев вчера. По думите на доц. Кунчев всеки трети с COVID у нас е с делта вариант, но според тези данни вариантът вече е много по-разпространен в България.

Очаквано, най-много случаи на варианта делта са открити в столицата – 24. В Бургас те са 7, във Варна – 4. В областта също така са засечени два случая на делта вариант при чуждестранни граждани, пребивавали във варненско.

По три случая са регистрирани във Велико Търново и София-област, по два – в Плевен и Пловдив. По един случай на делта вариант е открит в Благоевград, Видин, Русе, Стара Загора, Хасково и Шумен, сочат още данните на ведомството.

Хоспитализирани са трима с алфа и шестима - с делта вариант на COVID. На домашно лечение са 16 души с алфа вариант, 31 - с делта и двама - с бета. 12 от заразените с алфа вариант вече са излекувани, както и 14 с делта и двама - с бета варианта.