Депутат от ГЕРБ: Ромите живеят от фалшиви ТЕЛК-ове

МВР призна, че органите на реда са действали бавно при потушаване на напрежението в Габрово

Политика
12:35 - 12 Април 2019
2868
Депутат от ГЕРБ: Ромите живеят от фалшиви ТЕЛК-ове

Шефът на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев смята, че Областната дирекция на МВР в Габрово е реагирала бавно на създалото се напрежение в града. Той поиска ръководството на МВР  спешно да направи анализ на действията на полицията в Габрово. Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов се съгласи, че има забавяне на действията на полицията в града, и допълни, че в тази връзка МВР вече е назначило проверка и анализ. Двамата говориха днес в Народното събрание.

"На 7 април, в 22.00 часа, в денонощен магазин в Габрово е нанесен побой на продавач в магазина от три лица от ромски произход. Лицата са установени още същата вечер, но са задържани чак на 10 април. Следва нагнетяване на напрежението на обстановката и се налага ръководството на МВР да реагира на ситуацията", каза Нунев. 

Красимир Ципов представи данни за протестите. По думите му протестът на 10 април е възникнал спонтанно. Повторил се е и вчера - 11 април, от 18.00 часа. Участвали са между 800 и 900 души. Първоначално протестът е започнал с представяне на искания, после са поискали среща с кмета Таня Христова. На тази среща са присъствали още вицепремиерът Томислав Дончев и депутатът от ГЕРБ Николай Сираков. След 19.30 часа участниците в протеста са тръгнали пеш от площада към северната индустриална зона на града.

Около 20.00 часа протестиращите са се разделили на няколко лъча. Към служителите на жандармерията са били хвърляни камъни, димки и бомбички. При протеста на ул. "Батак" за неизпълнение на полицейски разпореждания са изведени няколко лица, три от тях (на 19, на 27 и на 29 години) са задържани за 24 часа. Те не са криминално проявени.

В 21.10 часа на телефон 112 е получен сигнал от лице на 35 години за това, че е с кървяща рана на главата. Лицето не е посетило районно полицейско управление, каза Ципов и го призова да се яви в някое от поделенията на полицията. В 22.30 часа на телефон 112 е получен сигнал за горящи къщи. На място е установено, че е изгоряла 32 кв. м необитаема, паянтова, дървена, незаконна барака, каза зам.-министърът. Самият протест окончателно е приключил към 23.00 часа снощи. Ципов посочи, че има данни за провокации по време на протестите. 

Вчера на площада в Габрово видяхме един стаен гняв, който се е трупал в годините, каза депутатът от ГЕРБ Николай Сираков. Този гняв според него е справедлив и е насочен към "онази неравнопоставеност между ромския етнос и останалото население". "Тази неравнопоставеност идва от усещането, че те получават социални помощи и други придобивки, а всъщност не плащат данъци и не дават своята дан към обществото. И в това има доза истина", каза депутатът.

По думите му голяма част от доходите на ромите идват от ТЕЛК-ове, много от които фалшиви. Трябва да се справим с фалшивите телкове, каза той. Другите източници на доходи на ромите са социалните помощи и сивата икономика. Роми са наемани за сезонна работа, където не им се плаща по легален начин, посочи той. "Целият генезис е в нас самите, и в нас, в политиците. Ние трябва да погледнем проблема в очи и в най-кратки срокове да предложим решенията, които да ни изведат от тази ситуация", каза Сираков, който е бивш кмет на Габрово и екс губернатор на областта.

Красимир Ципов каза, че в Габрово има достатъчно униформени служители на МВР. Има готовност при необходимост да бъдат изпратени още сили на жандармерията и специализираните полицейски сили от съседните областни дирекции, допълни той. Политиците отправиха призив към габровци за спокойствие, мирни протести и да не се поддават на провокации.