Депутатите отложиха отстраняването на Антон Славчев от Антикорупционната комисия

Той представи доклади за дейността на ПКП и КОНПИ за първите 6 месеца на 2024 г.

Политика
19:41 - 12 Септември 2024
1159
Депутатите отложиха отстраняването на Антон Славчев от Антикорупционната комисия

Депутатите отложиха гласуването за отстраняването на Антон Славчев като временно изпълняващ длъжността председател на Антикорупционната комисия. Той представи доклади за дейността на ПКП и КОНПИ за първите 6 месеца на 2024 г., а трета точка в дневния ред беше гласуването на отстраняването му по предложение на ПП-ДБ.

Тервел Георгиев от ГЕРБ обаче предложи гласуването да отложи за следващо заседание, за да се уточни дали има депутати от комисията в парламента, които са в конфликт на интереси. Имаше предвид Лена Бориславова, за която в КПК е имало проверка по сигнал. Мнозинството гласува "за". Народните представители от ресорната комисия изслушаха докладите и задаваха въпроси в два кръга, въпреки бележката на Росен Желязков, че това не е процедура по изслушване. Председател на комисията е съпартиецът му Георги Георгиев. Депутатите питаха Славчев за проверки и дела срещу политическите си опоненти, на което Славчев отговаряше лаконично и без имена. 

За шестте месеца по дела на Комисията за противодействие на корупцията са обвинени 23-ма души, а отнетото в полза на държавата имущество е за 3,5 млн. лв. Антон Славчев обърна внимание на депутатите, че след тълкувателно решение на ВКС почти всички искове на комисията за отнемане на имущество са ревизирани, а за това институцията дължи обезщетения и държавни такси, за които няма пари в техния бюджет.