Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

"Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха

Актуални новини
15:13 - 20 Март 2024
1298
Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха. 

Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със запазване и разпространение на българския език и култура сред българските общности зад граница, както и за опазване на българското културно-историческо наследство. 

Той ще бъде постоянно действащ нов държавен орган към Министерския съвет и ще функционира успоредно с вече установения със закона за Националния съвет на българите, живеещи извън Република България.

 Опозицията критикува статута на новия координационен орган. Памела Митова от "Има такъв народ": 

"Намерете някакъв по-широк консенсус по отношение на политиката за българите, живеещи извън страната, вместо да създавате някакви странни органи, които да се занимават с това нещо, и да имат проформа дейност".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов попита дали Изпълнителната агенция за българите в чужбина си върши работата, след като се създава една паралелна структура: 

"Нашата външна политика и дипломатически инициативи извън България са умишлено кастрирани и скопени от десетилетия насам".

Антоанета Цонева от ПП-ДБ заяви, че с новия орган ще бъде улеснена работата, свързана с политиките за българите, живеещи в чужбина: 

"Най-нормалното действие е да има координация, когато се предприемат тези действия, свързани с програмни бюджети, които нашите сънародници зад граница имат, и да, тези нужди не са едни и същи за различни категории общности".