ДЕТСКА РАДОСТ: Две слоници идват в софийския зоопарк

Артайда, която беше любимка на поколения хлапета, си отиде миналата есен на 58 години

Общество
20:31 - 25 Май 2022
1517
ДЕТСКА РАДОСТ: Две слоници идват в софийския зоопарк

Трескава подготовка в къщата на слона тече от няколко дни в Софийската зоологическа градина. Екип подготвя загражденията според всички изисквания на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, за да може после да получи две индийски слоници, предаде “24 часа”.

Преди дни служители на общинската аварийна дирекция се включиха в подготовката за посрещане на новите обитатели.Предишната обитателка на помещенията беше индийската слоница Артайда, която почина в края на 2021 г. на 58-годишна възраст.

“Водим преговори с ЕАЗА да получим два слона. Това е дълга процедура. Първото изискване е да видят условията, които сме подготвили. Те трябва да са сигурни, че животните ще се отглеждат добре. Затова освежаваме къщата на Артайда, която не е ремонтирана от 40 години. Няма как да се правят ремонти, докато животното е вътре”, обясни директорът на Софийската зоологическа градина Добромир Бориславов.

Ако ЕАЗА одобри условията в София, зоологическата градина ще получи зелена светлина да отглежда слон, а животното ще бъде предоставено от някой чужд зоопарк, член на европейската асоциация. Ако пък има забележки, ще даде препоръки, които да бъдат изпълнени, и чак след това процедурата по предоставяне на животното ще бъде задействана. Отговорът дали ЕАЗА одобрява условията, трябва да е ясен до 2 седмици.

“Имаме условия за две слоници. Няма как да вземем двойка, която да се размножава, защото при раждане мъжкият трябва да бъде отделен от майката и бебето, а ние нямаме такива условия. Двойки слонове, които се отглеждат и с цел размножаване, има само в зоопарковете в Париж и Швейцария. Затова се надяваме на два женски слона”, разказа Бориславов.