Димитър Аврамов: Борисов да поеме отговорност и да се яви срещу Радев

Не е сериозно най-голямата партия у нас 2 месеца преди изборите да няма кандидат, отсъди политологът

Новини
15:07 - 17 Септември 2021
1996
Димитър Аврамов: Борисов да поеме отговорност и да се яви срещу Радев

Откакто се провеждат президентски избори в България, крайният резултат се решава на балотаж. В последните два вота до втори тур стига кандидатът на ГЕРБ, който се изправя срещу издигнатия от опозицията. През 2011 г. Росен Плевнелиев спечели срещу кандидата на БСП Ивайло Калфин.

Неуспешно е представянето на Цецка Цачева, която губи срещу настоящия президент Румен Радев. ГЕРБ вече публично е критикуван от свои и чужди, че бави номинацията.

Практиката показва само един отговор, и той е “да”. Има трудност и причината за това е, че ГЕРБ е партия, създадена в първо лице единствено число. Тя се управлява в първо лице единствено число и от тази гледна точка правилното решение на изборите е кандидатът на ГЕРБ да бъде първото лице единствено число, а именно Бойко Борисов. За това е категоричен политологът Димитър Аврамов.

Това означава да се поеме политическа отговорност. Така ГЕРБ ще влезе в политически двубой с президента Румен Радев и може да защити всичките си тези, че той е неуспешен държавен глава. Така се прави в сериозните партии - лидерът на ГЕРБ е човек с опит в политиката, 3 мандата премиер, няма по-висок пост от президентския в България. Това е естествена стъпка за него и е единственото нещо, което може да покаже, че в партията си държат на думата, а именно да дадат алтернатива на настоящия президент Радев.

ГЕРБ превръщат предизборната кампания за президент в политически фарс. Не е сериозно най-голямата партия в България да няма кандидат за президент два месеца преди изборите. Това означава, че партията е в идейна и кадрова криза, а при такава ситуация има само едно решение - политическият лидер поема отговорност.

Има огромна промяна от тогавашните граждани за европейско развитие от 2011 г. На първо място, от тях е останала само абревиатурата. На второ място - Росен Плевнелиев успя да спечели, макар и трудно, защото получи в голяма степен подкрепата на десните избиратели извън ГЕРБ.

Оттогава насам партията направи всичко възможност да отчужди дясноцентристките избиратели извън тези, които подкрепят ГЕРБ. И днес това е партия в изолация. Тя е толкова в политическа карантина от обществото, колкото са БСП и ДПС. Ако иска да покаже на обществото, че нейният политически курс е бил правилен, тогава трябва да заложи на единоначалието на този вот, като убедят, че са алтернатива на Радев. Всичко друго е надхитряне.

Като цяло партиите не си пазят кандидатите, те нямат такива. Българската политика е стигнала дотам, че изглежда много трудно успяващите с добра кариера и добро име да бъдат убедени да станат политически кандидати, дори такива за президент. Има две причини да се кандидатираш. Първата е, че имаш ценности, които ще представиш и защитиш, а втората - че ще спечелиш. От тази гледна точка, ако българските партии са се превърнали в групи хора, които са отчуждени от обществото, тогава им е все по-трудно да отговорят и на двете условия. Това е класическа кадрова криза в партийната система.