Днес почитаме св. цар Борис Покръстител

Култура
08:35 - 02 Май 2020
2681
Днес почитаме св. цар Борис Покръстител

На 2 май православната църква почита паметта на Свети цар Борис І Михаил. Тази година се навършват 1113 години от смъртта на българския владетел.

Борис, синът на кан Пресиан I (836-852), бил роден през тридесетте години на IX в. най-вероятно в столицата Плиска. Възможно е като престолонаследник да е управлявал част от днешна Македония - твърди се, че при смъртта на баща му Борис "приел царството на река Брегалница".

Борис водил активна външна политика, като в началото на управлението си воювал неуспешно с Немското кралство и хърватите, а през 862-863 г. в съюз с немците против Великоморавия и Византия.

Узрял за Христовата вяра, Борис търсел контакти със Западната църква, но в крайна сметка приел кръщението от Византия през 864 г. За негов официален кръстник бил смятан император Михаил III, а в страната дошло многобройно византийско духовенство. През 865 г. владетелят, подкрепян от водещите сили в столицата, потушил жестоко избухналия в провинцията антихристиянски метеж.

По време на управлението си княз Борис налага християнството като официална държавна религия, заради което е наричан още Покръстител.

Въвежда славянската писменост в България, като приема учениците на Кирил и Методий през 885 г. Канонизиран е за светец скоро след смъртта му. Българската църква в наши дни го почита под името свети цар Борис-Михаил, макар че приживе той не е носил царско достойнство.

Имен ден днес празнуват: Борис, Бориса, Борислав, Борислава, Борил, Борко, Боряна.