До часове: Властта решава новите Covid мерки

Правителството приема новия национален пандемичен план

Здраве
09:01 - 14 Юли 2022
5648
До часове: Властта решава новите Covid мерки

Премиерът в оставка Кирил Петков и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ще обсъдят днес какви мерки да бъдат въведени заради покачващия се брой заразени от коронавирус. Срещата е в Министерския съвет, като след нея ще има брифинг, на който ще бъдат обявени решенията.

В рамките на срещата, която ще се състои в Министерския съвет и на която ще присъстват и други представители на здравните власти, на премиера ще бъде докладвана информация за епидемичната обстановка в страната. Вчера Кунчев обяви, че очаква правителството да приеме новия национален пандемичен план, в който са разписани възможните мерки при всеки етап от разпространението на вируса.

Днес пред Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор уточни, че има шанс днес планът да бъде приет и да бъде представен от Министерския съвет. По думите му "не е толкова фатално, че хиляди хора ще се заразят" по време на новата вълна от коронавирус. Целта била да не има много смъртни случаи и да не се натоварва здравната системата. Според него вълната ще отмине за месец-месец и половина, като август ще е пикът.

Кунчев каза още, че скритата заболеваемост не е малка. По негови изчисления две трети от българите вече са се срещали с коронавируса. Той определи като грешка спирането на безплатното масово тестване, защото чрез него най-лесно може да се направи анализ на ситуацията.

Ангел Кунчев допълни, че е предложил личните лекари не само отново да могат да издават направление за PCR тест, но и да имат бързи тестове при тях, за да не се налага на пациентите да обикалят по кабинети. Той успокои, че България разполага с достатъчно ваксини от всички видове.