Доц. Нина Янчева-Петрова: От ХИВ в България се лекуват 3702 пациенти

Съветваме ги да се ваксинират срещу COVID-19, каза медикът

Здраве
10:06 - 01 Декември 2021
2413
Доц. Нина Янчева-Петрова: От ХИВ в България се лекуват 3702 пациенти

"Пациентите с ХИВ биват съветвани да се ваксинират срещу COVID-19", това каза в ефира на "Твоят ден" доц. Нина Янчева-Петрова, ръководител на катедра "Инфекциозни болести" в МУ-София. И допълни, че от ХИВ в България се лекуват 3702 пациенти. 

"Новият вариант на COVID-19 все още се проучва. Няма данни да протича по-тежко. Произходът му от Южна Африка, където нивото на ваксинация е ниско, а това води до връзка и с нашата страна, където имунизационният процес също е слаб", коментира медикът.

Според нея съществуващите ваксините в кратък срок могат да бъдат модифицирани, за да действат ефективно и срещу нови варианти.

Доц. Янчева-Петрова коментира, че хората трябва да се доверяват на науката и широката база данни, защото често конспиративните теории тръгват от учени и техните мнения. "Незнанието сред медицински специалисти е голям проблем", категорична е доц. Янчева-Петрова.

Според д-р Катрин Смолууд, старши директор по спешни ситуации в СЗО - Европа, е нужно повече време, за да се проучи Омикрон. "Южна Африка не е постигнала висок процент на ваксинация, така е и в България. Сега трябва да се засили процесът, това е подходящото време. Повече от 500 000 животи са спасени заради имунизацията", добави ученият.

Д-р Смолууд заяви още, че дори да има спад в ефикасността на ваксината за Омикрон, тя все пак върши работа.