Дойде ваксината от "Модерна", здравният министър: Ще има за всички

Проф. Ангелов чака разследването на медицинския одит, за да прецени наказанията заради имунизираните общинари

Здраве
14:32 - 13 Януари 2021
2143
Дойде ваксината от "Модерна", здравният министър: Ще има за всички

Ваксината на щатския производител "Модерна" вече е у нас с първа символична доза. Пратката дойде със специализиран хладилен камион на полска компания. Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че следващата пратка за страната ни е на 18 януари, но от "Пфайзер/Байонтех" и след това вече щяло да има за всички желаещи. 

Ангелов отчете задоволително място в Европа по отношение на броя ваксинирани и заяви, че темпото е добро за нашата страна. 

"Ако се използва капацитетът на всички лични лекари (4500 души) и всеки от тях прави по 10 ваксини дневно. Към тях може да се добавят и мобилните екипи", напомни проф. Ангелов. 

Здравният министър уточни, че има готовност за ваксиниране на членовете на секционните избирателни комисии. Той отново отказа да коментира в конкретика датата за провеждане на парламентарния вот, защото нямало как да се прогнозира епидемиологичната обстановка за месец или два напред. 

Масовото тестване на учителите започва от 25 януари, за да се види каква е скритата заболеваемост в обществото. Едва след това ще се обсъжда частичното връщане на по-големите ученици. "Длъжници сме на децата и родителите, защото това, което се случва в момента, ще даде своите не много добри плодове след време", коментира той. И заяви, че се чака решение за наказание на отговорните лица, допуснали предварителното ваксиниране на общинарите в Сандански. 

Снимки: Агнес Методиева