ДПС: Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разберат, ще продължим разумната подкрепа

Вашата ПГ активно подкрепяше управлението, без да е част от него, отбеляза президентът Радев

Актуални новини
14:14 - 11 Март 2024
2373
ДПС: Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разберат, ще продължим разумната подкрепа

"Как виждате вие ролята на ДПС в един следващ ротационен период?" Така президентът Румен Радев се обърна към делегацията на партията на "Дондуков" 2 за консултациите с държавния глава. 

"Вашата парламентарна група активно подкрепяше управляващите, без обаче официално да бъде част от управлението", подчерта Радев и попита какво смята ДПС за нюансите по отношение на плаващите мнозцинства. 

"Как виждате вие ролята на ДПС в един следващ ротационен период? Виждате ли възможност и за друга управленска конфигурация?", директно попита Румен Радев. 

Ситуацията, в която се намираме, консултациите, които се провеждат, трябва да има стабилност и предвидимост. Нашата позиция не се е променила – да се намери формула за управление на страната с оглед на политическата ситуация в страната, и на сложната геополитическа ситуация в световен аспект, заяви съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Нашата подкрепа е била предвидима и последователна – подкрепямил сме правителството основно в политикити, свързани с европейския път и еврохоризонта на страната ни. Искам да кажа и посланието на почетния ни председател Ахмед Доган и Националната конференция - преследвайки големите цели Шенген Еврозоната, да обърнем внимание на дневния ред на хората. Нека има държавнически подход, да бъдем на висотата на предизвикателствата. Надяваме се основните субекти да намерят формулата. Винаги има  възможност и за друга конфигурация, но тя ще е сложна, добави той.

Бяхме основен фактор на стабилност през първите 9 месеца от това управление, имахме конструктивна роля, с разбирането, че страната трябва да излезе от политическата криза.Това заяви и Йордан Цонев. 

Ако двете управляващи коалиции - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, се разберат, ще продължим същата политика – разумно да подкрепяме онова, което смятаме, че е в тази посока, за доброто на хората, общините и да се завършат всички реформи, добави Цонев.